Nieuwe serie: 400 jaar Dorpskerk | Leiderdorps Weekblad
Logo leiderdorpsweekblad.nl
'Een blikvanger', noemde dominee Hester Smits de Dorpskerk op 4 januari bij de opening van het jubileumjaar. De nieuwe buitenverlichting van de kerk, die toen in werking werd gesteld, draagt daar zeker toe bij.
'Een blikvanger', noemde dominee Hester Smits de Dorpskerk op 4 januari bij de opening van het jubileumjaar. De nieuwe buitenverlichting van de kerk, die toen in werking werd gesteld, draagt daar zeker toe bij. (Foto: J.P. Kranenburg)

Nieuwe serie: 400 jaar Dorpskerk

In 2020 vieren wordt het 400-jarig bestaan van de Leiderdorpse Dorpskerk gevierd. In de maandelijkse serie '400 jaar Dorpskerk' belicht een schrijverscollectief van het Leiderdorps Museum en het comité 400-jaar Dorpskerk in twaalf artikelen de geschiedenis van de christelijke godsdienst in Leiderdorp. De herbouw van de Dorpskerk is een van de hoogtepunten in deze geschiedenis. Hieronder de eerste aflevering met kort overzicht van het programma voor het jubileumjaar

Door: Tom Mentink

Ter gelegenheid van het vierhonderdjarig bestaan van de Dorpskerk worden er in 2020 diverse activiteiten georganiseerd, voor jong en oud en voor álle Leiderdorpers. Want de kerk is niet alleen een plek van geloof, maar ook van ontmoeting. Bovendien is het kerkgebouw een van de belangrijkste aangezichten van Leiderdorp. "Een blikvanger", noemde dominee Hester Smits het gebouw tijdens de nieuwjaarsreceptie van de gemeente Leiderdorp, die afgelopen zaterdag plaatsvond in de Dorpskerk.

Kerkdienst en concerten

Dat was tevens de opening van het feestelijke jaar, dat op 26 januari verdergaat met een kerkdienst over het thema 'Geloof in de Gouden Eeuw'. In februari en maart kunnen muziekliefhebbers hun geluk niet op, want dan staan er achtereenvolgens (orgel)concerten gepland van het drietal Helbertine Hylkema (viool), Jan Douwes (bariton) en Casper de Jonge (orgel) op 8 februari, de organisten van de PKN Leiderdorp (15 februari), het Leiderdorps Kamerkoor (7 maart) en de Leidse Cantorij (21 maart).

Lezing en tentoonstelling

In diezelfde maanden geeft historicus Dick de Boer een lezing over de geschiedenis van de kerk (21 februari), opent de tentoonstelling 400 jaar Dorpskerk van het Leiderdorps museum (13 maart) en kunnen de Leiderdorpers de oude begraafplaats helpen opknappen en schoonmaken tijdens NL DOET (14 maart). De maand wordt afgesloten met een kerkdienst die in het teken staat van 'Geloof en muziek' (22 maart).

Kerkquiz

Daar blijft het vervolgens niet bij; 3 april gaat het jubileumjaar verder met een speciale kerkquiz, gemaakt door Thomas en Ellen Zwetsloot. Tijdens Koningsdag (27 april) vindt er een speciaal programma plaats in de Dorpskerk.

Burgemeester Lenferink

Een bijzonder moment is de komst van de Leidse burgemeester Henri Lenferink, die namens zijn bevolking wel iets uit te leggen heeft aan de Leiderdorpers… (13 mei). Later die maand maken de Leiderdorpse basisscholen kennis met de geschiedenis van de kerk door middel van een puzzeltocht (18, 19 en 20 mei) en gaat de kerkdienst van 24 mei over 'Geloof en Doleantie'.

Zomeractiviteiten

Tijdens de zomermaanden lijkt het iets rustiger qua activiteiten, maar ook dan is er genoeg te doen. 17 en 18 juni lopen de deelnemers van de 'avondvierdaagse' dwars door de Dorpskerk en halen daar hun stempel op. Op 11 en 15 juli mogen de creatievelingen aan de slag met het schilderen en tekenen rond de Dorpskerk.

Zeventiende-eeuws festijn

De grote kraker van het feestjaar is 12 september, waar eigenlijk iedere inwoner bij moet zijn. In de tuin en rondom kerk waant de Leiderdorper zich even in zeventiende eeuw, met een geschiedenistheater en een historische maaltijd.

Vijfkorenfestival

De viering van 400 jaar Dorpskerk wordt afgesloten met het vijfkorenfestival (10 oktober), een concert van de bekende organist Leo van Doeselaar (28 november) en een kerkdienst met als thema "Geloof en toekomst'' (29 november).

Verdere informatie is te vinden op www.dorpskerk400.nl. Aanmelden voor de diverse activiteiten of jezelf beschikbaar stellen als vrijwilliger? Dat kan ook via deze website.

Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225596&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=leiderdorpsweekblad.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=235" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225594&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=leiderdorpsweekblad.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=235" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>