Logo leiderdorpsweekblad.nl
Bestuursleden Coen Huisman en Lodewijk van Aernsbergen van Zon op Leiderdorp kijken toe hoe de medewerkers van Freek van Os alle benodigde materialen op het dak takelen.
Bestuursleden Coen Huisman en Lodewijk van Aernsbergen van Zon op Leiderdorp kijken toe hoe de medewerkers van Freek van Os alle benodigde materialen op het dak takelen. (Foto: Marieke van Leeuwen)

Eerste zonnepanelen van ZOL geplaatst op dak aan milieustraat

De eerste zonnepanelen van zonnecoöperatie Zon op Leiderdorp (ZOL) zijn maandag 16 december geplaatst op het dak van de loods van de milieustraat aan de Simon Smitweg. In totaal worden hier 224 panelen geïnstalleerd. De officiële ingebruikname van het zonnedak vindt plaats op 9 januari.

Door: Marieke van Leeuwen

ZOL wil de energievoorziening voor Leiderdorpers vergroenen en daarmee is nu een goede start gemaakt. De 224 panelen, die eind deze week de eerste winterse zonnestralen kunnen opvangen, zullen naar verwachting op jaarbasis 63.000 kilowattuur opwekken. Genoeg voor de elektriciteitsbehoefte van zo'n 21 huishoudens (berekening Nibud 2019).

Aan de daadwerkelijke plaatsing van het zonnedak ging anderhalf jaar van overleggen en plannen vooraf. In de zomer van 2018 gaf een groepje van vijf enthousiaste vrijwilligers gehoor aan een oproep van de gemeente om een zonnecoöperatie op te richten. Doel was om mensen die zelf geen geschikt dak hebben voor zonnepanelen toch de kans te geven om zonne-energie op te wekken. ZOL zag in december 2018 officieel het levenslicht en al snel werd de locatie voor het eerste Leiderdorpse zonnedak gekozen. Dit najaar konden Leiderdorpers die in de buurt van de milieustraat wonen zich inschrijven voor certificaten die recht geven op een opbrengst van 250 kWh. Binnen enkele weken hadden zich ruim genoeg potentiële kopers gemeld. De in totaal 240 certificaten zijn verdeeld onder 29 huishoudens. De meeste mensen kregen het aantal certificaten dat zij wensten toegewezen. De kopers verdienen hun investering naar alle waarschijnlijkheid in zeven tot negen jaar terug. Er zijn ook mensen op de wachtlijst geplaatst voor volgende projecten.

Alle mensen die certificaten hebben gekocht zijn lid geworden van ZOL. Zo is de coöperatie, die eerst bestond uit de vijf bestuursleden, nu uitgebreid met 24 leden.

Voor het plaatsen van de panelen heeft ZOL meerdere offertes aangevraagd. De keuze viel uiteindelijk op het regionale bedrijf Freek van Os. De experts van dat bedrijf bereidden maandagochtend in alle vroegte het dak voor en takelden de eerste panelen en benodigdheden naar boven. De aanwezige vrijwilligers van ZOL ervoeren dit als een echte mijlpaal. Bestuurslid Lodewijk van Aernsbergen: "Er zit voor ons zo veel werk in dat dit best een spannend moment is. Eindelijk werpen onze overleggen, de promotie en de planning zijn vruchten af".

Dit eerste project staat nu op de rails en ZOL is van plan nog meer projecten op te starten. Lees er meer over op de website www.zonopleiderdorp.nl.

Meer berichten