Logo leiderdorpsweekblad.nl
De pil moet weer in het basispakket, vindt apotheker Guusta Huizer.
De pil moet weer in het basispakket, vindt apotheker Guusta Huizer. (Foto: Gabriëla Sanda)
Gezondheid

Leiderdorpse in actie voor gratis anticonceptiepil

Guusta Huizer-Boehmer, oud-apotheker in Leiderdorp, vindt dat de anticonceptiepil weer moet worden opgenomen in het basispakket. De Leiderdorpse is lid van de werkgroep van Bureau Clara Wichman die een rechtszaak tegen de Nederlandse Staat wil aanspannen om dat voor elkaar te krijgen. Eind vorig maand vroeg en kreeg Huizer ook de steun van de Nederlandse Vrouwenraad (NVR) voor deze actie.

Onder het motto 'Een zaak voor iedereen' is een oproep gedaan voor zoveel mogelijk mede-eisers in deze zaak. Op de vraag van Huizer aan het NVR bestuur om zich als mede-eiser in te schrijven, werd onmiddellijk en volmondig 'ja' geantwoord.

Ook individuele mensen kunnen zich aanmelden als mede-eiser. Inmiddels hebben al bijna drieduizend burgers dat gedaan. Kijk voor meer informatie hierover op de website www.eenzaakvooriedereen.nl.

Initiatiefnemers Bureau Clara Wichmann en organisatie DeGoedeZaak zijn van mening dat anticonceptie een recht is en kosteloze verstrekking van de middelen een zaak van de overheid. "Het maatschappelijke, economische en individuele gewin van anticonceptie weegt makkelijk op tegen de kosten hiervan op de begroting van de overheid," zegt Anniek de Ruijter, directeur van Bureau Clara Wichmann.

Eerder dit jaar heeft Bureau Clara Wichmann de Tweede Kamer al een petitie aangeboden voor de terugkeer van anticonceptie in het basispakket, maar die actie leverde niets op. Vandaar dat het nu geprobeerd wordt via een rechtszaak.

Meer berichten