Afbeelding
Foto: PR

WO2 in honderd foto's, wie doet mee?

Algemeen

De speurtocht naar de meest aansprekende foto's uit de Tweede Wereldoorlog is begonnen. De provincie Zuid-Holland Holland, de gemeente Leiderdorp en de Oranjevereniging Leiderdorp roepen inwoners en organisaties op fotoboeken, archieven en de spreekwoordelijke dozen op zolder te doorzoeken om met elkaar een provinciale - en later een nationale - fotocanon vorm te geven.

Nu de periode van oorlog en bezetting steeds verder weg ligt en er steeds minder mensen zijn die 'het na kunnen vertellen', worden de beelden die het verleden zichtbaar en voorstelbaar maken steeds belangrijker. Het NIOD (Instituut voor Oorlogs-, Holocaust, en Genocidestudies) en de provincies gaan daarom - in het kader van de viering van 75 jaar vrijheid - op zoek naar de meest aansprekende honderd foto's uit de Tweede Wereldoorlog.

Om alle foto's te verzamelen is er een website beschikbaar: https://in100fotos.nl/zuidholland/. Daar zijn tot en met 18 december foto's welkom, voorzien van een persoonlijk verhaal.

Selectieprocedure

Een provinciale werkgroep maakt uit de ingezonden foto's een voorselectie van vijftig foto's, waarna een publieksjury de keuze voor de 25 meest aansprekende foto's bepaalt. Zo gaat dat in alle provincies. De provinciale selecties komen in januari 2020 samen. Daaruit worden - wederom door het publiek - de honderd meest aansprekende foto's gekozen, als fotocanon van de WO2 in Nederland.

Tentoonstelling

De bekendmaking van de honderd meest aansprekende foto's is op 31 maart 2020 in het gebouw van de Tweede Kamer, waar de foto's ook zijn te bezichtigen. De Zuid-Hollandse fotocanon is in april 2020 – de maand van de Vrijheid – via zogeheten 'pop-up'-tentoonstellingen op verschillende plekken in de provincie te zien.

Herdenken, vieren, koesteren

Als provincie vinden wij het belangrijk dat we samen onze vrijheid blijven herdenken, vieren en koesteren. Want vrijheid is niet vanzelfsprekend. In 2020 is het 75 jaar geleden dat wij werden bevrijd. Op 5 mei 2020 is Zuid-Holland gastprovincie voor de start van de landelijke viering van Bevrijdingsdag. De provincie organiseert diverse activiteiten, zoals deze fotocanon.

Oranjevereniging Leiderdorp zoekt ook foto's

Naast de provincie Zuid-Holland is ook de Oranjevereniging Leiderdorp geïnteresseerd in foto's gemaakt in Leiderdorp tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het plan is om deze voor een tentoonstelling 'Leiderdorp in oorlogsjaren' te gebruiken die voor mei in Leiderdorp gepland staat. Het liefst ontvangt de Oranjevereniging, in verband met de voorbereiding, de foto's in december en januari. Wie een foto heeft die daarvoor gebruikt mag worden, wordt gevraagd de Oranjevereniging Leiderdorp te informeren via de optie 'contact' op de website ovleiderdorp.nl (http://www.ovleiderdorp.nl/contact/). De Oranjevereniging neemt vervolgens contact op over de aanlevering en voor het verhaal bij de foto.


Uit de krant