Logo leiderdorpsweekblad.nl
Achttien kasten omgegooid.
Achttien kasten omgegooid. (Foto: Stefan van Ettinger)
Regio

Bijenkasten van imkers Oegstgeest vernield

Tijdens de Kerstfair bij Kasteel Oud-Poelgeest zijn op zaterdagmiddag 7 december de bijenkasten omgegooid. De kasten in een afgelegen hoek in het bos bevatten wellicht tienduizend bijen. In april volgend jaar is pas zichtbaar welk bijenvolk het heeft overleefd. Om half een 's middags was er nog niets aan de hand, maar om half vier ontdekte een van de imkers de slachting. De achttien relatief nieuwe kasten waren met behulp van een tak stuk voor stuk omgewipt. Alleen een paar ouderwets houten kasten – ouder dan vijfentwintig jaar – stonden nog overeind.

"Dit soort razernij hebben we nog nooit gezien", vertelde de voorzitter van de imkervereniging Oegstgeest en omstreken. "Het zijn niet zomaar een paar kasten. Ik zou de dader weleens aan de hand mee willen nemen en laten zien hoe bijen leven! De gevolgen van dit vandalisme lopen heel ver door. Met ons allen zijn we druk bezig met het creëren van een gevarieerde leefomgeving. Meer bloemen zijn niet alleen nodig voor bijen, maar ook voor vlinders. En dan dit!" De verenigde imkers doen veel op het gebied van het behouden van een bijenstand. Er worden op die plek cursussen gegeven, niet alleen voor imkers. Er zijn veel mensen die kennis willen opdoen over bijen. De imkers in Oegstgeest zijn ook heel ver met de bestrijding van het Varroa-virus, iets dat in heel Europa de aandacht heeft omdat het hele volken kan uitroeien. De vraag is of dit door de vernieling in gevaar komt.

Ook Oegstgeester imker Hans van de Post is als beheerder geschokt over het gebeuren. "We hebben snel iedereen opgetrommeld en met man en macht de achttien omgegooide kasten weer overeind gezet. Het is redden wat er te redden valt. Ik hoop dat het meevalt." Ook hij vertelde dat pas komend voorjaar kan worden vastgesteld welk volk het heeft overleefd.

Het was wegens de fair bijzonder druk op het terrein van Oud-Poelgeest. Toch heeft iemand kans gezien om een dergelijke actie uit te voeren. De vereniging heeft aangifte gedaan bij de politie.

Meer berichten