Logo leiderdorpsweekblad.nl
Alle gelukkige ontvangers bij elkaar.
Alle gelukkige ontvangers bij elkaar. (Foto: J.P. Kranenburg)

A4 Wensenfonds deelt uit

De Leiderdorpse Belangenvereniging A4/HSL heeft het afgelopen jaar flink geld uitgedeeld. Via het A4 Wensenfonds zijn tienduizenden euro's geschonken aan projecten die positieve invloed hebben op het gebied direct rondom de verdiepte rijksweg. Vanaf april 2018 konden verenigingen, instellingen en particulieren plannen indienen. Dinsdagavond werden in het clubgebouw van de Scoutingvereniging dertien cheques uitgedeeld, variërend in waarde van 250 tot 5.000 euro, bij elkaar goed voor een bedrag van 23.900 euro.

Door: Corrie van der Laan

De A4 ligt sinds 2012 in een tunnelbak en de inrichting van het gebied rond de verdiepte snelweg werd in 2015 afgerond. Het werk van de Belangenvereniging A4/HSL is al enkele jaren gedaan. Maar de kas was nog flink gevuld. Ondanks de bedragen die nodig waren voor verschillende acties en rechtszaken, was het geld dat dat de ruim driehonderd leden in zo'n kwart eeuw aan contributie hebben betaald lang niet opgebruikt. Teruggeven aan de leden was geen optie, daarvoor zijn er teveel verhuisd, overleden of uit zicht van de vereniging verdwenen. Daarom besloot het verenigingsbestuur in 2017 om het geld via een wensenfonds zo in te zetten dat alle omwonenden van de A4 in Leiderdorp er profijt van hebben.

Rond de veertig aanvragen werden ingediend, waarvan een derde deel is gehonoreerd. Daarbij had een beoordelingscommissie van leden het laatste woord.

Hieronder een overzicht van de gelukkige ontvangers:

• De loopgroep VanDrielRunners kreeg 250 euro waarvoor shirts zijn aangeschaft voor de groep die ieder jaar in Wageningen het Bevrijdingsvuur ophaalt en dat in estafette naar Leiderdorp brengt.

• De Stichting Schooltuinen Leiderdorp kreeg 500 euro voor een nieuwe druk van het receptenboekje dat ouders helpt om lekkere maaltijden te maken met de groenten die hun kinderen oogsten.

• Het Leiderdorp Museum ontving 500 euro voor het digitaliseren van de collectie. Bovendien was er een bijdrage van 1.250 euro voor de expositie 'Nieuw licht op Leithon, Leiderdorp in de vroege middeleeuwen'.

• Buurtactief 't Oude Dorp kan dankzij een donatie van 1000 euro het buurthuis gezelliger maken.

• 1.500 euro was de bijdrage voor het boek 'Leiderdorp tijdens de 80-jarige oorlog. Schetsen van een dorpssamenleving'.

• Dankzij de bijdrage van 2.000 euro kon de Stichting Kunst in de Heemtuin afgelopen voorjaar het community art project Atelier Heemtuin organiseren, waarbij kinderen van de School Kastanjelaan beelden maakten in het park.

• De Leiderdorpse Reddingsbrigade kreeg 2.500 euro waarmee drie overlevingspakken kunnen worden aangeschaft die het mogelijk maken dat de redders ook bij regen en ontij het water op kunnen.

• De School Kastanjelaan ontving 3.000 euro, bedoeld voor materialen voor techniekonderwijs voor de bovenbouw.

• Ook de Stichting Vrienden van de Koningin Julianaschool kreeg 3.000 euro als bijdrage voor een nieuw speelhuis voor de kleuters op het speelplein.

• De 3.400 euro die de Rijnlandse Molenstichting kreeg, zijn gebruikt voor informatieborden bij de Munnikkenmolen en de Meerburgermolen.

• Het grootste bedrag, 5.000 euro, was voor Scouting Van der Does–Liethorp die met het geld het VaDeDo eiland geschikt wil maken voor scoutingkampen; het eiland wordt voorzien van aanlegsteigers en een kampvuurkuil.

Bankje aan Rob Noépad

Zelfs na deze uitdeelronde is de pot nog niet helemaal leeg. De belangenvereniging heeft bewust nog wat achtergehouden voor een laatste project, vertelt vice voorzitter Robert van Emmerik. "We willen een blijvende herinnering aan de Belangenvereniging A4/HSL realiseren. Daarbij denken we aan een mozaïekbankje met het logo van de vereniging in het park langs de tunnelbak." Het liefst zou de vereniging zien dat het bankje komt aan aan het Rob Noépad, dat is genoemd naar de de man die zich van vanaf de oprichting in 1990 heeft ingezet voor de Belangenvereniging A4-HSL en van 1998 tot 2012 voorzitter was. Rob Noé overleed in 2014.

Over de Belangenvereniging A4/HSL

De Belangenvereniging A4 werd opgericht in 1990 nadat in het oude deel van Leiderdorp grote onrust ontstond over de plannen voor de verbreding van de A4. In 1993, toen het ernaar uitzag dat ook de hogesnelheidstrein een tracé dwars door Leiderdorp zou krijgen, werd de naam gewijzigd in Belangenvereniging A4-HSL.

Twintig jaar van overleggen en actievoeren leverde veel op: voor de HSL werd een lange tunnel onder het Groen Hart door aangelegd en de verbrede A4 kreeg een verdiepte ligging door het oude dorp. In 2015, nadat het A4-project was opgeleverd en de doelstellingen van de vereniging waren behaald, werd unaniem besloten toe te gaan werken naar opheffing.

Meer berichten