'Dit initiatief was brood- en broodnodig'
Logo leiderdorpsweekblad.nl
Kees Kist (derde van links in oranje trainingsjack) gaf een training walking football.
Kees Kist (derde van links in oranje trainingsjack) gaf een training walking football. (Foto: J.P. Kranenburg)

'Dit initiatief was brood- en broodnodig'

Clubhuis De Derde Helft, het initiatief van het Nationaal Ouderenfonds, in samenwerking met voetbalvereniging RCL, hockeyclub Alecto, OWN Agency en welzijnsorganisatie en Incluzio is woensdag 27 november feestelijk bij RCL geopend. Het clubhuis wil een ontmoetingsplaats zijn voor 55-plussers uit Leiderdorp en omgeving. Onder het motto 'Ontmoeten en meedoen' kan men in het clubhuis anderen ontmoeten, gezellig meedoen aan een (of meer) activiteiten of zomaar een kopje koffie drinken. "De drempel is zo laag", aldus Henk Koster, een van de initiatiefnemers, "dat iedereen zich hier thuis zal voelen."

Door: Cees Mentink

"Ik ben vanmorgen half zeven van huis gegaan, om hier stipt op tijd aanwezig te zijn", vertelt de in Drenthe wonende legendarische voetballer Kees Kist. Hij is ambassadeur van de Ouderenbond en maakt overal waar een clubhuis De Derde Helft wordt geopend, zijn opwachting. Kist houdt niet alleen een wervende toespraak, ook geeft hij een training waaraan enkele tientallen dames en heren deelnemen. "Wat een geweldige opkomst", aldus de goalgetter van weleer. "Het weer was vanmorgen niet uitnodigend en de opening van het clubhuis is om negen uur aan de vroege kant voor onze doelgroep."

Voluit gaan

De 'spanning' die de 'blonde, snelle pijl' onderweg voelt, glijdt van hem af bij het zien van de massale opkomst. Wanneer het orkest Goed Idee, met zangeres Laila, vrolijke noten over de aanwezigen uitstrooit ,is de toon gezet. Eerst koffie, vervolgens toespraakjes van Henk Koster, wethouder Martine de Bas ("Ik ben de langst zittende wethouder van Leiderdorp, haha", doelend op de bestuurscrisis in het dorp) en Kees Kist, natuurlijk. Voor wie aan de veldtraining deelneemt is het omkleden geblazen, wie de voorkeur geeft aan een partijtje biljarten, tafeltennis, sjoelen, schaken of tafelvoetbal, kan ook voluit gaan. Verder zijn er de nodige bezoekers die nieuwsgierig zijn, ze genieten van een geurig gratis kopje koffie (met een plakje cake – 'Is er iemand dood?') en een praatje maken. Kortom, het is genieten voor iedereen. Ook voor diegenen die op het ruimte terras van de voetbalclub boksles nemen of zich aansluiten bij de groep 'iets ouderen', die deelnamen aan 'lekker bewegen'.

Walking Football/Hockey

Rik van der Geest, coördinator Breedtesport van de gemeente Leiden, komt een kijkje nemen en zegt onder de indruk te zijn van de opkomst. "Ik ga onderzoeken of we dit ook bij ons kunnen opzetten." Hij geeft meteen een idee om de toeloop te bevorderen: "Wie iemand ook warm kan maken voor De Derde Helft en hem of haar meeneemt, krijgt een kopje koffie aangeboden." Reanne van Kleef, bestuurslid van vv Lugdunum, heeft vooral oog (en camera) voor de training van Kees Kist. "Er is een nog steeds groeiende belangstelling voor Walking Football, ideaal voor ouderen die al dan niet gevoetbald hebben. Ik ga mijn film op de club laten zien." Ook de enkele weken geleden op een weinig chique manier weggestuurde wethouder Angelique Beekhuizen, die zich ook ingezet heeft voor De Derde Helft, heeft aandacht voor de diverse sportieve programma-onderdelen. Hardloper en voetbalscheidsrechter Piet van der Meer schrijft op het 'Hebt u een idee?'-bord: Warming-up, rondjes lopen of wandelen door De Bloemerd, cooling-down en gezellig napraten. Daaronder staat: Volleyballen bij Leython en Schilderen.

'Wij komen beslist terug'

Een groep wandelaars komt de kantine van de voetbalclub binnen, benieuwd wat er gaande is. Hun reactie: "Enig, wat een goed initiatief. Hiermee haal je ook mensen die alleen zijn uit huis en ze hoeven niet eens mee te sporten." RCL-voorzitter Dick van der Bijl glimt van oor tot oor. De gastheer spreekt met en luistert naar talloze aanwezigen en speelt een stevig partijtje tafeltennis tegen Kees Kist. Mevrouw Co van Leeuwen, die met haar vriendin ('Al meer dan vijftig jaar') aan de koffie zit, laat noteren: "Dit hier was brood- en broodnodig. Wij komen beslist terug."

Het laatste woord komt van Kees Kist, die de hele ochtend geestdriftig is voorgegaan bij allerlei sporten: "Iedereen is enthousiast, dat is heerlijk om te zien, al die ouderen die genieten. Ik zeg altijd: Noteer clubhuis De Derde Helft in je agenda of zet het op de kalender. Het moet zich vast zetten in je systeem: woensdag- of donderdagmorgen De Derde Helft. Niks aannemen voor die ochtenden, ze zijn gereserveerd voor jezelf." Wijze woorden.

Het clubhuis is op woensdagmorgen open bij Voetbalvereniging RCL, op donderdagmorgen bij Hockeyclub Alecto, allebei gevestigd in het Leiderdorpse sportpark De Bloemerd. Het wekelijkse programma start om 09.00 uur met koffie en duurt tot 12.00 uur.

Meer berichten