De 16-jarige invalster Lea Luzolo nam twee van de vier RCL-doelpunten voor haar rekening. Foto: Gert Jan van Heyningen

RCL vrouwen verspelen twee dure punten

Sport

Een ontgoocheling voor de RCL vrouwen in de thuiswedstrijd tegen Barendrecht. Na een aantrekkelijk en enerverend duel waarin van alles gebeurde moesten de Leiderdorpse voetbalsters genoegen nemen met slechts één punt.

Door: Gert Jan van Heyningen

RCL kwam na een 0-2 stand bij rust flexibel en daadkrachtig terug. Niet alleen op gelijke hoogte maar zelfs dik verdiend met 4-2 voor. Alleen in de laatste fase speelde onervarenheid de Racing parten waardoor Barendrecht de allerlaatste seconde gelijk kon maken en de thuisploeg twee hele dure punten verspeelde.

Het sterke Barendrecht ontregelde met veel overtredingen het spelpatroon van RCL. De ploeg van coach John van der Meer kwam in de beginfase in een tijdsbestek van twee minuten met 0-2 achter. Barendrecht domineerde en bepaalde het spelbeeld volkomen. De Racing vocht tegen zichzelf en Barendrecht had de regie in handen.

Speech

Voor coach John van der Meer aanleiding om in de rust de speelsters aan te spreken over het vertoonde spel. Dat was niet tegen dovemansoren gezegd want de Racing toonde zich als herboren met een stuk flexibele stuwkracht. De ingevallen en debuterende 16-jarige jeugdspeelster Lea Luzolo gaf direct haar visitekaartje af. Een pass van Claudia Owel bereikte in de 52e minuut Luzolo die heel keurig de aansluitingstreffer scoorde. Buitenspel of niet, dat bleef de gemoederen bezig houden waarbij Barendrecht-coach Sanne Dekkers haar ongenoegen niet onder stoelen en banken schoof. Rood derhalve en ze moest het speelveld verlaten om later als verzorgster weer in de dug-out plaats te nemen. Drie minuten later werd het gelijk. Na subliem combinatie voetbal kreeg aanvoerster Lesley Landweer en schoot uiterst koelbloedig raak.

Riante voorsprong

Barendrecht wankelde op alle fronten en de kansen waren nu voor RCL. In de 66e minuut kwamen de gastvrouwen zelfs op voorsprong. Claudia Owel speelde Lea Luzolo in het centrum aan. Die drukte fraai af en zette de Leiderdorpsen op een dik verdiende 3-2 voorsprong. Barendrecht kwam er in deze fase totaal niet aan te pas. In de 74e minuut werd Madieke Zaad in de zestien onderuit gelopen waardoor aanvoerster Lesley Landweer vanaf elf meter perfect de 4-2 scoorde.

Je zou denken dat de Racing de wedstrijd op slot zou gooien maar niets is minder waar. Barendrecht schoot in de 80e minuut van afstand de aansluitingstreffer in de touwen. Daardoor werd het vuur bij de bezoeksters aangewakkerd. In de allerlaatste seconde van de extra tijd kwamen ze zelfs geheel onverwachts nog langszij.

Ondanks het verspelen van twee hele dure punten toonde RCL-coach John van der Meer zich na afloop toch optimistisch. "We waren er zo dichtbij en dan uiteraard de teleurstelling met dit resultaat. Een ronduit slechte eerste helft en een sublieme tweede helft op karakter en met veerkracht. Maar ook de onervarenheid om met een duidelijke voorsprong om te gaan. Het is een leerproces waar verder aan gewerkt moet worden", aldus Van de Meer.

Komende zaterdag speelt RCL in Zeist tegen Saestum.

Racing aanvoerster Lesley Landweer scoort na een staaltje karaktervol collectief combinatievoetbal de gelijkmakende treffer tegen Barendrecht.
 Tijdens de eerste helft een van de schaarse mogelijkheden voor de Leiderdorpse Racing. Claudia Owel met haar blonde lokken heeft een doorbraak geforceerd maar haar inzet treft geen doel.
Madieke Zaad heeft een duidelijke aantrekkingskracht voor de speelsters van Barendrecht. Doen er alles aan om het schieten uit de tweede lijn te voorkomen.
Vanaf elf meter schiet RCL aanvoerster Lesley Landweer uiterst koelbloedig raak. Brengt de formatie op een comfortabele 4-2 voorsprong.