Teleurstelling over Leiderdorps maaibeleid | Leiderdorps Weekblad
Logo leiderdorpsweekblad.nl
Karel van Muijden bij de nu bloemloze slootoever. | Foto: J.P. Kranenburg
Karel van Muijden bij de nu bloemloze slootoever. | Foto: J.P. Kranenburg (Foto: Johan Kranenburg)

Teleurstelling over Leiderdorps maaibeleid

Karel van Muijden is teleurgesteld in de gemeente Leiderdorp. Afgelopen voorjaar hebben maaimachines vroegtijdig een eind gemaakt aan de bloemenpracht die hij door jaren van zorgvuldig onderhoud had gecreëerd op een groenstrook langs de oever van de sloot tegenover zijn woning aan de Kamperfoeliezoom. Een gevolg van een gewijzigd maaischema, zo kreeg Van Muijden te horen toen hij de gemeente belde. Op zijn verzoeken het strookje met rust te laten en het onderhoud aan hem over te laten, heeft hij geen antwoord gekregen. En eind september maakte een tweede maaibeurt korte metten met bloemen die toch nog hadden geprobeerd op te komen. "Niet wat je verwacht van een gemeente die is genomineerd als bijvriendelijkste van het land", vindt hij.

Van Muijden besloot een aantal jaar geleden het stukje openbaar groen tegenover zijn woning zelf te gaan onderhouden omdat hij er genoeg van kreeg om tegen metershoge brandnetels aan te kijken, legt hij uit. "Ik heb de brandnetels verwijderd en gecultiveerd wat er van nature opkwam en wèl mooi is." Zo lukte het hem om van de paar vierkante meter langs de slootoever een waar bloemenparadijsje te maken met soorten als kattestaart, bosandoorn, moerasandoorm, watermunt, zwanebloem, dagkoekkoeksbloem, valeriaan, koninginnekruid en muskuskaaskruid. In het vroege najaar ging steevast de maaimachine van een door de gemeente ingehuurd groenonderhoudbedrijf er overheen. "Maar dan had ik altijd het vooruitzicht van een kleurrijk voorjaar." Totdat de gemeente het maaischema wijzigde en de maaimachine al in het vroege voorjaar over de bloemen denderde.

Van Muijden hoopt dat hij alsnog medewerking van de gemeente krijgt om zelf het stukje gemeentegroen bij te houden. "Wie weet, steekt het voorbeeld ook anderen aan." En als er dan toch gemaaid moet worden, doe het dan niet in het voorjaar en niet zo dicht bij de grond, is zijn pleidooi.

Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225596&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=leiderdorpsweekblad.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=235" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225594&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=leiderdorpsweekblad.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=235" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>