Impressie Randstad Noordring bij de Ringvaart in de Haarlemmermeer.
Impressie Randstad Noordring bij de Ringvaart in de Haarlemmermeer. Foto: PR

Nieuwe hoogspanningsverbinding door regio officieel in gebruik genomen; open dag op zaterdag 12 oktober

Algemeen

Na een bouwperiode van vijf jaar werd donderdagochtend 10 oktober de Randstand 380 kV Noordring van netbeheerder TenneT officieel in gebruik genomen. Dat gebeurde met een symbolische druk op een knop tijdens een bijeenkomst voor genodigden in het voormalige A4 gebouw aan de Bospoort 11, dat de laatste jaren dienst doet als informatiegebouw van TenneT. Voor iedereen die nieuwsgierig is naar het project: op zaterdag 12 oktober van 11.00 tot 15.00 uur is er een open dag in het informatiegebouw.

De Randstand 380 kV Noordring is een hoogspanningsverbinding van 60 kilometer tussen Beverwijk en Bleiswijk. Deze moet garant staan voor een extra betrouwbare elektriciteitsvoorziening voor miljoenen huishoudens en bedrijven in de Randstad. Bovendien zorgt de stroomslagader voor de benodigde transportcapaciteit voor groene stroom van windparken op de Noordzee. Voor de Randstad 380 kV Noordring zijn op 151 locaties nieuwe wintrackmasten toegepast. 10 kilometer van de hoogspanningsverbinding is ondergronds aangelegd.

Open dag

Tijdens de open dag van 12 oktober is er niet alleen veel informatie te verkrijgen, maar er zijn ook allerlei activiteiten voor jong en oud. Zoals abseilen vanaf de uitkijktoren van het informatiecentrum (voor 12 jaar en ouder), een tour per bus langs een opstijgpunt waarbij ook een kijkje genomen kan worden in een van de nieuwe wintrackmasten of een fietstocht langs een deel van nieuwe verbinding. Voor kinderen is er onder meer een springkussen en een ballonnenclown. Kijk voor meer informatie op www.randstad380kv-noordring.nl.

Uit de krant