Met gemiddeld tien vrijwilligers van verschillende pluimage gaan De Straatjutters op jacht naar zwerfvuil, elke veertien dagen op vrijdag.
Met gemiddeld tien vrijwilligers van verschillende pluimage gaan De Straatjutters op jacht naar zwerfvuil, elke veertien dagen op vrijdag. Foto: J.P. Kranenburg

Opgeruimd staat netjes, ook op het water

Duurzaam & Groen

Emmers en kratten, een fiets, kartonnen verpakkingen, blikjes, onduidelijke troep en heel veel plastic hebben de Leiderdorpse Straatjutters afgelopen vrijdag uit het water en de rietkragen van de Dwarswatering gevist en afgevoerd. "Zelfs een bankstel", vertelt Ans Hogenboom, Straatjutter van het eerste uur. "Wie doet dat nou, wie gooit er een bankstel in het water? Te gek gewoon."

Door: Cees Mentink

De Straatjutters bestaan een jaar, ze zijn voortgekomen uit het initiatief van de Plastic Soup Foundation, de World Cleanup Day die vorige jaar voor het eerst op vele plekken werd georganiseerd. Ans vond het wat karig om een keer per jaar uit te rukken. Zij koos voor een opruimactie elke twee weken. Op een vaste dag – vrijdag – gaat de vrijwillige brigade een uur een wijk in. "Niet alleen om plastic te verzamelen, hoewel er heel wat plastic rondslingert. De Straatjutters verzamelen al het mogelijke zwerfafval."

De in herkenbare groene hesjes gestoken vrijwilligers, allen begaan met de groeiende afvalberg, reageerden op een oproep van Ans Hogenboom op Facebook om samen afval te prikken. De betrokkenheid om Leiderdorp schoon en dus leefbaar te houden bleek enorm. "Vanaf het allereerste begin hebben wij een groep betrokken Leiderdorpers, die zich vrijwillig inzetten. Vrijwillig betekent voor hen niet vrijblijvend, ze zijn zeer gemotiveerd", aldus Ans.

Zo ook deze vrijdagmorgen. Dit keer een anders-dan-andere 'schoonmaak'. Ter afwisseling zoeken de Straatjutters het zoete nat op van de Dwarswatering. Geen overbodige exercitie. Waterliefhebbers, wandelaars en fietsers blijken het daar niet zo nauw te nemen met het in prullenbakken deponeren van afval.

'Wat een bende'

De Straatjutters verzamelen deze ochtend bij Botenverhuur Van Egmond, waar het gezelschap enthousiast wordt begroet door drie uitbundig dartelende honden. Van Egmond, die de boten gratis en voor niets ter beschikking stelt, kijkt goedkeurend naar het schouwspel dat zich voor hem ontrolt. Hij ziet hoe iedereen gewapend met een grijper, een ring (met dank aan onder meer Fonds 1818) en de nodige groene zakken in de boten plaatsneemt. Klaar voor de klus.

Alsof het een dagelijkse oefening betreft varen de Straatjutters in colonne uit. "Daar, daar", wordt er geroepen. "Wat een bende!" In rietkragen wordt een roestige fiets gevonden, ook een stapel van wel honderd kranten, nog stevig bij elkaar gebonden, wordt boven water gehaald. "Zou de bezorger hiervoor ook betaald zijn?" wordt er grimmig gevraagd. "Dat zou snel verdiend zijn." Nog geen dertig meter gevaren en de eerste buit is binnen.

Elders zijn mannen van een gespecialiseerd bedrijf in de weer de waterkanten te verstevigen. "Het waterschap heeft het hier behoorlijk versloft", zegt een van hen. Ter hoogte van de roeivereniging wordt de oogst "heel flink" genoemd. De schooljeugd die bij vervallen uurtjes langs het water doorbrengt, lijkt de Dwarswatering ook als dumpplaats te gebruiken. Kunnen de Straatjutters op die school en bij die zeilvereniging niet eens hun opwachting maken en vertellen hoe men een bijdrage kan leveren aan een beter milieu? Ans Hogenboom knikt, een goed idee, misschien.

Na een uur, teruggekeerd bij Botenverhuur Van Egmond, worden de vaartuigen aangemeerd en het resultaat van deze eerste activiteit op het water besproken. Zes, nee, zeven volle zakken worden dichtgebonden, Ans belt de Gemeente die de 'buit' later zal komen ophalen. "Weet je", zegt Straatjutter Suzanne van der Wielen, "wij ruimen ook bij steeds andere bedrijven die door Ans worden benaderd. Het mes snijdt aan meerdere kanten. Er komt een stukje op Facebook, dat leuke reclame voor beide partijen is. Verder zorgen wij dat Leiderdorp er 'opgeruimder' uitziet en tenslotte dragen wij bij aan een schoner milieu." Uit onderzoek is gebleken dat zwerfvuil meer zwerfvuil aantrekt. "Dus", zegt Suzanne, "als er minder troep op straat ligt, zullen de mensen minder geneigd zijn afval op straat te gooien. Ik hoef niemand uit te leggen hoe schadelijk zwerfafval is."

Vrijdag 11 oktober gaan de Straatjutters aan de slag bij La Place. Op https://straatjuttersleiderdorp.jouwweb.nl staat alle informatie over dit Leiderdorpse initiatief, compleet met agenda en contactadres.

Uit de krant