Zelfs uit het water wordt de tennisbal keurig teruggehaald.
Zelfs uit het water wordt de tennisbal keurig teruggehaald. Foto: PR

Tennis

Column Hondenweer

De tijd dat tennis een elitesport was, ligt achter ons. Het zijn immers heus niet alleen meer Hoge Heeren en Deftige Dames die af en toe een balletje slaan. Jan en alleman ramt tegenwoordig ballen over of in het net.

Sterker nog, het tennis heeft zelfs de hondenwereld bereikt. In ieder geval de tennisballen, waarmee zo heerlijk buiten gespeeld kan worden. Weggooien en terugbrengen, weggooien en terugbrengen - soms is de baas het eerder zat dan de hond. En het zou geen verbazing wekken als een fors deel van alle verkochte tennisballen eigenlijk niet voor tennis bedoeld is, maar gewoon voor de hond. Hoe dan ook eindigen veel van die ballen tussen zijn of haar kaken.

Maar zoals zo vaak geldt ook hier: goed materiaal is van cruciaal belang! En daar wordt de populariteit van de tennisbal een probleem. Niet zozeer vanwege het feit dat honden af en toe zo'n balletje verscheuren en de stukken opeten. Dat is riskant, want de scherpe randen en het erin verwerkte touw kunnen schade aanrichten aan maag en darmen. Dat komt voor, helaas, maar zelden en dat is dan ook niet het echte probleem.

Want dat echte probleem, dat zit in de slijtage van het gebit. Niet de gewone slijtage, die nu eenmaal onvermijdelijk is. Maar de zogeheten abrasie, dat wil zeggen de abnormale slijtage als gevolg van het kauwen of bijten op een 'vreemd lichaam'. En hoe gewoon tennis tegenwoordig ook mag zijn, in de bek van een hond is en blijft een tennisbal een vreemd lichaam. Zeker als het dan ook nog eens gaat om een ruwe, harige in plaats van een gladde bal. Want die bal zelf is allicht niet de hoofdschuldige aan de slijtage, maar het zand dat op de bal zit. Dat zand komt tussen de tanden, en we weten allemaal dat zand enorm schuren kan. En dan mag de natuur wel op enige slijtage berekend zijn en dat herstellen, als de slijtage te snel gaat, verdwijnt langzaam maar zeker de bovenlaag van het hondengebit. Komt de wortel bloot te liggen. En dan, nou ja, dan wordt het verhaal zeer onaangenaam, voor hond en baas. Niet iedereen, en zeker onze honden niet, is nu eenmaal als Rafael of Roger, Serena of Kiki in de wieg gelegd…!

Deze maandelijkse rubriek wordt verzorgd door Platform Hondenvrienden Leiderdorp. We zetten ons, in overleg met de gemeente, in voor hondenvoorzieningen in Leiderdorp. Heeft u vragen, suggesties of ideeën? U kunt ons bereiken via e-mail hondenvriendenleiderdorp@gmail.comZie ook facebook Platform Hondenweer – HVL

Uit de krant