Logo leiderdorpsweekblad.nl
Foto: PR

Appeltjes voor filerijders

Er was gezonde troost voor de vele automobilisten die op donderdagmiddag 26 september in de file stonden op de A4 bij Leiderdorp. Bij het tankstation 'Aurora' deelden medewerkers van Filefruit appeltjes uit, als lekkere snack. Dat als onderdeel van een actie om de fruitconsumptie in Nederland te bevorderen. In totaal pakten zo'n achthonderd weggebruikers een appeltje aan.

Een stuk fruit in de file is goed om de fruitconsumptie omhoog te krijgen. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid is 200 gram per dag, maar bijna negen op de tien van de volwassen Nederlanders komt daar niet aan, zo blijkt uit onderzoek van het RIVM. 

De Filefruit actie is bedacht door de Nederlandse Fruittelers Organisatie (NFO) en het Nationaal Actieplan Groenten en Fruit (NAGF). Doel is om fruit als snack in de auto weer op het netvlies te krijgen.  Bij een onderzoek naar wat met zoal eet in de auto, kwam fruit pas op de vierde plek. Dat kan en moet beter, vinden NFO en NAGF. Het uitdelen van appeltjes aan filerijders kan daarbij helpen.  "Eten doen we op onze routine, net zoals autorijden is het onbewust gedrag. Om gedrag te veranderen hebben we op het juiste moment een duwtje nodig, zoals een herinnering.  De campagne Filefruit herinnert autorijders eraan om voordat ze in de auto stappen fruit mee te nemen voor onderweg" zegt prof. dr. Emely de Vet, hoogleraar Consumptie en Gezonde Leefstijl aan Wageningen Universiteit.

Meer berichten