Logo leiderdorpsweekblad.nl
De 90 leden van Young@Heart met middenvooraan dirigente Annemiek de Groot. | Foto: J.P. Kranenburg
De 90 leden van Young@Heart met middenvooraan dirigente Annemiek de Groot. | Foto: J.P. Kranenburg (Foto: J.P.Kranenburg)
Jubileum

Young@Heart was meteen schot in de roos

Het Seniorenpopkoor Young@Heart Leiderdorp bestaat vijf jaar. Met twee jubileumconcerten wordt dit lustrum komend weekend uitbundig gevierd. Onder leiding van dirigente Annemiek de Groot oefenen zo'n negentig enthousiaste leden wekelijks in buurtcentrum Zijlkwartier om het publiek op een aantrekkelijk optreden te trakteren.        

Door: Nelleke Thissen

"Goed opletten bij dit intermezzo. Het is een verraderlijk stukje", zo waarschuwt Annemiek de Groot tijdens één van de repetities. Na een paar keer oefenen hebben de koorleden het onder de knie en is de dirigente tevreden over de uitvoering van 'Proosten' van Guus Meeuwis. Dit nummer staat op het programma van het jubileumconcert dat als thema 'Vriendschap' heeft. Een thema dat de sfeer rond het koor illustreert.

Het idee voor de oprichting van een seniorenpopkoor kreeg Annemiek de Groot door het BNN TV programma Golden Oldies dat in het voorjaar van 2013 was te zien. Daarin bereidde een uit 37 senioren samengesteld koor zich voor op een concert van oude rocknummers in Carré. Annemiek, al jaren dirigente van het popkoor Songs2Sing, dacht dat ook in Leiderdorp belangstelling zou kunnen bestaan voor een seniorenkoor met vooral nummers uit de jaren 50 tot 80 op het repertoire. Ze had gelijk, zo bleek een half jaar later bij een workshop waar ze haar idee lanceerde. Er kwam direct veel respons. Het plan kon worden uitgewerkt.

In januari 2014 was de oprichting van het seniorenpopkoor Young@Heart Leiderdorp een feit. Annemiek: "We dachten te beginnen met zo'n twintig leden, maar naar een open repetitie kwamen zo'n honderd mensen. We moesten meteen een ledenstop instellen". Deze is er nog steeds. Verreweg de meeste leden zijn vanaf het begin lid. Er is nauwelijks verloop.

Vriendschappen

Niet alleen het repertoire - muziek van de 'tieners van toen' – maar ook de onderlinge sfeer is bepalend voor het succes van het koor. "Er zijn veel vriendschappen ontstaan en er worden geregeld uitjes georganiseerd", illustreert Joke Peschier de groepssfeer. Die was, zo beaamt ook Reni Brokaar, direct al goed. Zij werd lid omdat Young@Heart 's middags repeteert. "De meeste koren doen dat 's avonds, maar ouderen willen dan niet meer de deur uit. De middag is perfect." Dat geldt ook voor Jeanne van Kleef die het eveneens een pré vindt dat er mannen zitten bij Young@Heart. "Een gemengd koor vind ik leuker."

Het koor verzorgt optredens op festivals, braderieën en in verzorgingstehuizen. Zo is het onder meer te horen in november tijdens de jaarlijkse winkelochtend voor ouderen in Winkelhof. Koorlid Dirk Halfweg is verbonden aan de cliëntenraad van een verpleeghuis. Hij noemt vooral een concert bij deze zorginstellingen bijzonder en leuk. "Je ziet de mensen opleven. Ze herkennen de nummers die ze horen van de Everly Brothers, Beatles en Cliff Richard". Dat geeft hem en de overige koorleden veel voldoening.

Jubileumconcerten

De jubileumconcerten zijn zaterdag 28 september om 20.00 uur en zondag 29 september om 15.00 uur in de Aula van het Visser 't Hooft Lyceum aan de Muzenlaan 155 in Leiderdorp. Zaal open half uur voor aanvang. Kaarten ad € 7,50 inclusief pauzedrankje zijn verkrijgbaar bij IJssalon Danice in de winkelcentra Winkelhof en Santhorst.


Ontdek paddenstoelen in Leiderdorp

herfstwandeling n Voor wie meer wil weten over zwammen en hun leefwijze is er op zondagmiddag 6 oktober een herfstwandeling met dit thema in park De Houtkamp in Leiderdorp.

De excursie start om 14.00 uur bij het Milieu Educatief Centrum (MEC) en is leuk voor alle leeftijden.

De wandeling wordt begeleid door gidsen van het IVN regio Leiden. Er wordt actief gespeurd naar paddenstoelen langs de route, maar ook andere opvallende herfstverschijnselen komen aan bod. Het is altijd weer een verrassing om de soms vreemd gevormde zwammen te ontdekken. Sommige hebben opvallende kleuren of geuren. Over veel soorten zijn leuke dingen te vertellen of zelf te ontdekken, over hun eigenschappen en manier van leven en waarom ze zo belangrijk zijn.

De wandeling duurt maximaal anderhalf uur. Aanmelden is niet nodig en deelname is gratis. Een handige tip: neem een spiegeltje mee om onder de hoedjes van paddenstoelen te gluren.

Het MEC is te vinden in gebouw De Sterrentuin aan de Van Diepeningenlaan 110(e) in Leiderdorp.

Een fluweelboleet, een van de vele zwammen in De Houtkamp. | Foto: PR

Meer berichten