Claudia Owel lijkt te gaan scoren met deze fraaie lob maar via de vingertoppen van sluitpost Chantal Vlaar komt het leer tegen de lat. Foto: Gert Jan van Heyningen

RCL vrouwen starten met ongelukkig verlies

Sport

De ouverture thuis van de RCL-vrouwen tegen Oranje Nassau verdiende geen winnaar. Echter, een doelpunt vroeg in de wedstrijd werd door de Groningse vrouwen niet meer uit handen gegeven. En dat was enorm sneu want in de tweede helft was het wel RCL dat alle zeilen bijzette. Er was alleen geen doorkomen aan en als dan de creativiteit ontbreekt is het 0-1 verlies zuur maar verklaarbaar.

Door: Gert Jan van Heyningen

RCL kampte zo vroeg in het seizoen al met de nodige blessures waardoor positionele omzettingen noodzakelijk waren. Nog onwennig met de situatie kon de Racing in de tweede minuut het leer niet wegkrijgen. Daar profiteerde Bobby Dijkstra van en schoot Oranje Nassau op een 0-1 voorsprong.

RCL had in die beginfase moeite om een antwoord te vinden op het opportune spel van de Groningse formatie. De ploeg van John van der Meer was niet scherp en passes kwamen niet aan of werden onderschept. Na zo'n 15 minuten kreeg RCL het spel onder controle. De beste mogelijkheid was er voor Claudia Owel in de 18e minuut. Een schitterende lob werd nog net door de doelvrouw Chantal Vlaar met de vingertoppen getoucheerd en de bal kletterde tegen de lat.

Toewijding

In de tweede helft nam RCL het initiatief in handen maar bleef zoekende naar de juiste combinaties. De werklust was groot maar de voorwaartsen konden met geen mogelijkheid een doorbraak creëren. Madieke Zaad was er dichtbij maar ook haar werd de doorgang ontzegd.

In de 59e minuut leverde een schitterend genomen vrij trap van Kimberley van Delft op rechts veel gevaar op. Acht minuten later weer vette pech voor RCL. Aanvoerster Lesley Landweer schoot een vrije trap tegen de lat. In de laatste fase wankelde Oranje Nassau maar hield nog net stand. Hectische momenten in de zestien maar het net werd door de Racing niet gevonden.

Veerkracht en inzet

Na afloop memoreerde RCL coach John van der Meer dat de scherpte en overtuiging in deze ouverture ontbrak. "Na de eerste fase hebben wij ons goed hersteld en niets meer weggegeven maar aanvallend was er te weinig dreiging. Alhoewel wel de veerkracht en inzet vooral in de tweede helft op orde was. Een gelijkspel zou de verhoudingen beter hebben weergegeven", aldus Van der Meer. Zaterdag gaat RCL op bezoek bij Berkel en de verwachtingen zijn positief.

Het lukt ook Madieke Zaad niet een gaatje in de solide verdediging van Oranje Nassau te vinden.