Tijdens Open Monumentendag in Leiderdorp konden rondritten gemaakt worden door de Kerkwijk in een ouderwetse Jan Plezier.
Tijdens Open Monumentendag in Leiderdorp konden rondritten gemaakt worden door de Kerkwijk in een ouderwetse Jan Plezier. Foto: J.P.Kranenburg

Plezier is van alle tijden

Cultuur

Leuke activiteiten, interessante wetenswaardigheden en een heerlijk zonnetje. Het was op Open Monumentendag, zaterdag 14 september goed toeven in het noordelijk deel van de Leiderdorpse Hoofdstraat. Het Comité Open Monumentendag Leiderdorp had gezorgd voor een prima programma met oog voor alle leeftijden rondom het thema 'Plekken van plezier'.

Een grote publiekstrekker was de tentoonstelling van uitvergrote trouwfoto's in het oude raadhuis aan de Hoofdstraat 2. Ruim vijftig stellen die hier tussen 1935 en 1979 getrouwd zijn, hadden foto's ingestuurd. Natuurlijk kwamen veel hen kijken hoe ze erbij hingen, maar ook heel veel andere Leiderdorpers genoten van de kleine 'sentimental journey' .

In het voormalige raadhuis, in de oude gemeenteschool (nu Kreatief Danscentrum) en in 't Trefpunt bij de Dorpskerk waren foto's en presentaties te zien over de historie van het oudste deel van Leiderdorp. In 't Trefpunt werden bovendien lezingen gegeven over oude Leiderdorpse herbergen. Veel bezoekers leerden ook meer over de monumenten in en rond de Hoofdstraat via rondwandelingen met vertellers.

Wie een uitstapje maakte naar het plein van de School Kastanjelaan kon kennis maken met het aloude spel kolf, dat nog best lastig bleek te zijn.

Aan de kinderen was ook gedacht. Zij konden een ritje maken op een pony en oud-Hollandse spelletjes doen. Een grote hit was ook de ouderwetse poppenkast; 2019 of 1819, kinderen leven altijd volop mee met de avonturen van Jan Klaassen en Katrijn.  

Hieronder een fototerugblik op Open Monumentendag in Leiderdorp.      

De tentoonstelling van oude trouwfoto's was een grote publiekstrekker.
1819 of 2019, kinderen leven altijd volop mee met de avonturen van Jan Klaassen en Katrijn.
Een instructeur van de Koninklijke Nederlandsche Kolfbond laat zien hoe je kolf speelt.
Een verteller (in geel hesje) geeft uitleg over monumentale huizen in de Hoofdstraat.
Met een blauw doek was de plek aangegeven waar ooit het riviertje de Leitha, waaraan het vroegmiddeleeuwse Leithon lag, in de Oude Rijn stroomde. Op d
Kinderen konden tegenover café-restaurant De Hollandsche Tuyn oud-Hollandse spelletjes doen.
Demonstratie in balletschool Kreatief Danscentrum, die huist in wat ooit de Gemeente School was.
Muziek in de Dorpskerk.
Een eenmansorkestje.
Staat er een bekende bij de bruidsparen?mand
Keramiste Margreet Roorda exposeerde haar werk in de Dorpskerk.
Op het grasveld aan de Eikenlaan konden kinderen een ritje op een pony maken.

Uit de krant