Logo leiderdorpsweekblad.nl
Wethouder Willem Joosten van duurzaamheid (rechts) heeft net de eerste een eco-pitcher bier getapt en schudt de hand van Nico de Bruin van Grand Café Hofplein, die het experiment met de ecoglazen coördineert.
Wethouder Willem Joosten van duurzaamheid (rechts) heeft net de eerste een eco-pitcher bier getapt en schudt de hand van Nico de Bruin van Grand Café Hofplein, die het experiment met de ecoglazen coördineert. (Foto: J.P. Kranenburg)

Eerste Leiderdorpse evenement met ecoglazen

"Het was even wennen voor de consument", kijkt organisator Rudo Slappendel van de Jaarmarkt Leiderdorp terug. Hij heeft het dan over de ecoglazen die zondag voor het allereerst werden gebruikt bij een Leiderdorps evenement.

Wie een drankje kocht, betaalde daarbij een borg voor het glas. Bij elk volgend drankje werd dat glas geruild voor een schoon exemplaar, wie vertrok leverde zijn glas weer in en kreeg de borg terug.

De ecoglazen moeten zorgen dat de hoeveelheid afval en zwerfvuil verminderd, en wat dat betreft is het experiment helemaal geslaagd, vertelt Slappendel. "We hadden maar de helft van het aantal afvalcontainers van vorig jaar nodig. En na afloop lag er bijna geen rommel op het terrein, ik heb alleen een paar fritesbakjes opgeraapt."

Wel bleek het consumptiemuntensysteem in combinatie met de ecoglazen niet handig te werken. "Dus wellicht stappen we volgend jaar over op betalen met contant geld."

De ecoglazen zijn aangeschaft door de gemeente en zullen ook gebruikt worden bij andere evenementen in Leiderdorp.

Meer berichten