Een aanschaf die hopelijk nooit gebruikt wordt
Logo leiderdorpsweekblad.nl
Wethouder Beekhuizen onthult de AED. Onder het apparaat een beschilderd hart, gemaakt door een 86-jarige bezoeker van 't Buurthuis.
Wethouder Beekhuizen onthult de AED. Onder het apparaat een beschilderd hart, gemaakt door een 86-jarige bezoeker van 't Buurthuis. (Foto: J.P.Kranenburg)
Maatschappelijk

Een aanschaf die hopelijk nooit gebruikt wordt

"Wij hopen hem nooit te gebruiken", zegt voorzitter Jaap Timmermans van Stichting Buurtactief Het Oude Dorp. Hij heeft het over de Automatische Externe Defibrillator (AED) die sinds donderdag in 't Buurthuis aan de Frederik Hendriklaan in Leiderdorp hangt.

Door: Corrie van der Laan

Een AED is een draagbaar apparaat dat in geval van een hartstilstand met een elektrische schok het hartritme kan herstellen. Snel handelen is daarbij letterlijk van levensbelang. Daarom is het belangrijk dat in elke buurt een AED voor het grijpen ligt.

Buurtactief heeft er bewust voor gekozen de AED binnen te hangen. Een plek buiten zou erg ingewikkeld en duur worden vanwege de nodige maatregelen tegen diefstal en vandalisme, legde Timmermans uit. Nu is 't Buurthuis lang niet altijd open maar dat wordt deels ondervangen door de medewerking van buurman Robert de Vries van De Vries Tweewielers. "Wanneer 't Buurthuis dicht is en zijn fietsenwinkel open, dan kan de sleutel van 't Buurthuis daar opgehaald worden", aldus de voorzitter.

De 25 vrijwilligers van 't Buurthuis krijgen een cursus in het gebruik van de AED aangeboden. Ook Robert de Vries gaat die cursus doen.

Wethouder Angelique Beekhuizen was donderdag naar 't Buurthuis gekomen om de AED officieel te onthullen. Ze was blij met het initiatief van het Buurtactief bestuur, en met name bestuurslid Robert Laan, om het levensreddende apparaat aan te schaffen want Leiderdorp zit nog vrij krap in de AED's. Dat bleek eerder dit jaar uit een inventarisatie door Hartslag.nl. Daarom besloot het college van B en W eind juni om burgerinitiatieven voor het plaatsen van AED's in wijken die nog zonder zitten,  financieel te ondersteunen. Ook voor de AED in 't Buurthuis heeft de gemeente een bijdrage geleverd. Daarnaast heeft Buurtactief een donatie gekregen van Fonds 1818 voor de aanschaf.  

Meer berichten