Paco Busteros León: 'Dit was een mooie manier om iets terug te doen voor het Instituut Asbestslachtoffers'.
Paco Busteros León: 'Dit was een mooie manier om iets terug te doen voor het Instituut Asbestslachtoffers'. Foto: Corrie van der Laan

Tiende en laatste Christa's Ride

Algemeen

Leiderdorper Paco Busteros León organiseerde op zondag 12 september 2010 de allereerste Christa Mensert Memorial Ride. Toen deden in totaal zo'n 150 fietsliefhebbers mee die een route van 25 of 70 kilometer aflegden. Christa's Ride op de tweede zondag van september werd daarna een vast item op de Leiderdorpse evenementenagenda. Op 8 september vindt de tiende editie plaats die meteen ook de laatste wordt. "Het gaat me ontzettend aan het hart maar het is me organisatorisch gewoon boven de pet gegroeid.", zegt Busteros León.

Eerbetoon

Hij startte tien jaar geleden met het fietsevenement als eerbetoon aan zijn echtgenote, Christa Mensert, die in 2009 overleed aan longvlieskanker (mesothelioom) ook wel asbestkanker genoemd. Christa is slechts 44 jaar geworden maar heel veel Leiderdorpers hebben haar gekend. Ze werkte achttien jaar als leidster bij peuteropvang De Spetters, voorheen Kruidje-Roer-Me-Niet, dat in die tijd gevestigd was aan de Bolderikkamp en heeft honderden jonge dorpsgenootjes onder haar hoede gehad. Christa zette zich altijd in voor anderen. Het was haar wens dat voor haar uitvaart mensen geen bloemen zouden kopen maar het geld daarvoor zouden doneren aan het Instituut Asbestslachtoffers, dat patiënten op allerlei manieren ondersteunt.

Het bracht Busteros León, een enthousiast toerfietser, op de gedachte een jaarlijkse benefiet-fietstocht te organiseren ten bate van het Instituut Asbestslachtoffers. "Christa heeft heel veel hulp gehad van het Instituut. Dit was een mooie manier om iets terug te doen."

De eerste tocht startte en eindigde bij de peuterspeelzaal aan de Bolderikkamp maar in de jaren daarna werd sporthal De Does de start- en finish locatie. In 2017 was er opnieuw een verhuizing, dit keer naar de ijs- en skeelerbaan aan de Boomgaardlaan in het Weteringpark. De nieuwe plek bood de gelegenheid in 2018 een nieuw element toe te voegen: de dikke bandenrace voor de jeugd.

In de afgelopen tien jaar is het aantal deelnemers gestaag gegroeid. Vorig jaar stonden er zo'n 250 fietsers aan de start. Daarmee groeiden ook de bedragen voor het Instituut Asbestslachtoffers: in 2010 werd 691 euro bijeengebracht, in 2017 was dat 2.633 euro. Wat het bedrag over 2018 was, wordt op 8 september bekend gemaakt.

Taakboek met 200 items

Busteros León heeft al die jaren zijn ziel en zaligheid de organisatie van de fietstochten gelegd. Samen met een ploeg van 35 vrijwilligers zorgt hij ervoor dat de routes worden uitgepeild, dat er genoeg verkeersregelaars zijn en dat de inschrijftafels en verzorgingsposten bemensd zijn. Maar voordat het zover is, heeft hij er al weken van regelen opzitten. "Ik heb een dik draaiboek waar een taakboek aan vast zit met tweehonderd items." Het gaat dan om het vinden van sponsoren en vrijwilligers, het aanvragen van de nodige vergunningen, het genereren van publiciteit en heel veel meer. "En na de dag zelf ben je nog uren en uren bezig met afronden. Ik heb ook nog een eigen zaak, alles bij elkaar is het wel erg veel." Busteros León is inmiddels hertrouwd en zijn echtgenote wees hem erop dat hij altijd ziek wordt na de Ride. "Vorig jaar was het een flinke kaakontsteking. Een teken dat ik mezelf voorbij loop."

Driekwart jaar heeft hij gezocht naar een vrijwilliger die de organisatorische taken met hem wil delen. Maar het is niet gelukt iemand te vinden. Niet zo vreemd, vindt hij. "Zelfs de helft van de uren die ik erin steek zijn er nog steeds heel veel, dat kan je eigenlijk niet van iemand vragen. Ik heb toen uitgebreid overlegd met mijn vrouw en vrienden. Die vroegen me: Wat zou Christa ervan hebben gevonden?. Ik denk dat ze zou hebben gezegd: Prachtig dat je het tien jaar hebt gedaan!"

Het besluit te stoppen met de Ride werd er niet makkelijker door. "Toen je me een paar weken geleden belde voor een afspraak voor dit interview en ik hardop zei dat het de laatste Ride werd, heb ik daarna wel een traantje gelaten."

Hij is vastbesloten een knallende sloteditie neer te zetten. "Het moet echt een feestje worden." De start is om half 11. De deelnemers aan de toertocht van 75 kilometer mogen als eerste weg, de familietocht van 25 kilometer start meteen daarna.

Dikkebandenrace

Als de laatste fietsers zijn vertrokken, is het tijd voor de tweede editie van Christa's Dikkebandenrace op de 400 meter skeelerbaan, bedoeld voor jongens en meisjes van 5 tot en met 12 jaar. Ze rijden om het hardst op hun eigen fiets. Dat mag een stadfiets of mountainbike zijn maar geen racefiets. De kinderen worden ingedeeld in vier leeftijdsklassen. De 5- en 6-jarigen rijden 800 meter (twee rondjes), de 7- en 8-jarigen 1.600 meter, de 9- en 10-jarigen 2.400 meter en de 11- en 12-jarigen 3.200 meter.

Busteros León: "Vorig jaar hebben we dit onderdeel toegevoegd om een gat in het programma te vullen, maar het beviel zo goed dat we ermee doorgaan. De winnaars mogen zich Leiderdorps kampioen noemen. Een jaar lang; volgend jaar worden ze opgevolgd door de nieuwe kampioenen want als het aan mij ligt, gaat ik wèl gewoon door met de organisatie van Christa's dikkebandenrace."

Uit de krant