Extra controles op sluipverkeer door Splinterlaan in weekend | Leiderdorps Weekblad
Logo leiderdorpsweekblad.nl
De bussluis aan de Splinterlaan.
De bussluis aan de Splinterlaan. (Foto: Johan Kranenburg)
Verkeer

Extra controles op sluipverkeer door Splinterlaan in weekend

Op vrijdag, zaterdag en zondag wordt het inrijverbod bij de bussluis aan het oostelijke uiteinde van de Leiderdorpse Splinterlaan het vaakst genegeerd, zo blijkt uit cameratellingen. Daarom gaan de Leiderdorpse boa's hier in het weekend extra handhaven.

Uit de tellingen, die zijn gedaan van donderdag 11 tot en met woensdag 17 juli, blijkt dat op de sluipverkeer vooral het dorp in rijdt vanaf de Spanjaardsbrug en de Zijldijk. Dat gebeurde vrijdag, zaterdag en zondag zo'n dertig keer per dag. Het drukste uur was zaterdagmiddag 13 juli tussen 5 en 6 toen de camera zeven auto's fotografeerde. Over de hele week genomen ging het om 116 voertuigen, waarvan er 97 personenauto's waren. 35 voertuigen gebruikten de sluiproute de andere kant uit, waarbij het zwaartepunt op de zaterdag lag met 12 voertuigen.

Jarenlang werd de verkeerssluis effectief voor sluipverkeer afgesloten door een beweegbare paal in het wegdek. Maar die is al een aantal maanden verdwenen. Noodgedwongen: het mechaniek waarmee de paal verzonk in de weg bij nadering van hulpdiensten is kapot en bleek niet meer te repareren. Het 'Verboden in te rijden' bord aan beide kanten van de verkeerssluis bleek niet afdoende om verkeer ervan te weerhouden hier door te steken van of naar de Zijldijk en Lage Rijndijk, zo signaleerden omwonenden en de gemeente.

In juni werd een tel-lus in de weg gelegd om helder te krijgen hoe vaak het verbodsbord werd genegeerd. In juli bleek echter dat de hiermee verzamelde gegevens onbruikbaar waren omdat geen verschil gemaakt kon worden tussen auto's en groepjes tweewielers. Daarop is in de tweede week van juli de camera geïnstalleerd.     

Meer berichten