V.l.n.r. bestuursleden Joke Jonker, Julia Aßhorn (met dochter Emelie) en Ina Franssen van Buurtvereniging Waterbieskreek na de ondertekening van de adoptiepapieren.
V.l.n.r. bestuursleden Joke Jonker, Julia Aßhorn (met dochter Emelie) en Ina Franssen van Buurtvereniging Waterbieskreek na de ondertekening van de adoptiepapieren. Foto: Johan Kranenburg

Buurtvereniging Waterbieskreek trotse ouder van speeltuintje

Algemeen

De Buurtvereniging Waterbieskreek is sinds gisterenmiddag officieel de trotse ouder van een speeltuintje. In het Leiderdorpse gemeentehuis werden de adoptiepapieren ondertekend door bestuursleden Ina Franssen (voorzitter) en Joke Jonker en wethouder Daan Binnendijk.

Door: Corrie van der Laan

De buurtvereniging is op 8 maart dit jaar speciaal opgericht om het speeltuintje te kunnen adopteren en zo te behouden. De bij kinderen, ouders en grootouders uit de straat razend populaire speel- en ontmoetingsplek stond namelijk op de nominatie om omgevormd te worden tot 'informele speelplek', een speelplaats zonder speeltoestellen. Een gevolg van het bijna zes jaar geleden vastgestelde speelruimteplan van de gemeente, waarbij 62 van de 102 Leiderdorpse speeltuintjes opgeknapt worden, en de overige veertig het voortaan moeten doen met alleen 'speelprikkels' als boomstammen of staptegels.

In het geval van het Waterbieskreekspeeltuintje zou dat jammer zijn geweest, zei gemeentelijk projectleider Twahied Nurmohamed gisteren, want de speeltoestellen hier zijn nog vrij nieuw. Hij was dan ook blij dat de buurtvereniging is ingesprongen om het speeltuintje voortaan zelf te onderhouden. Wethouder Binnendijk (CDA) dacht er net zo over. "We kunnen als gemeente niet meer alles doen en vinden het fijn als burgers het overnemen. Bijkomend voordeel is dat het saamhorigheid geeft in de buurt."

De buurtvereniging is al gestart met het opwaarderen van haar eigen speelplaats. Via een Minitiatiefaanvraag bij Fonds 1818 konden eerder dit jaar twee zitbanken en drie bloembakken aangeschaft worden. Die zijn op 11 mei tijdens het oprichtingsfeestje door buurtbewoners en hun kinderen geplaatst in de speeltuin. En er zijn nog meer plannen, vertelde bestuurslid Julia Aßhorn. "Er komen nog twee nieuwe schommelzitjes en na de zomervakantie gaan we een wilgenhut bouwen in het bosje naast de speeltuin. Daar komen ook paadjes van houtsnippers, die we krijgen van de gemeente."

De adoptieovereenkomst geldt voor een periode van twee jaar en wordt daarna steeds stilzwijgend verlengd met een jaar. De buurtvereniging kan een gemeentelijke bijdrage tot maximaal 250 euro per jaar krijgen voor het onderhoud van de speeltuin.

Het speeltuintje aan de Waterbieskreek is het vijfde in Leiderdorp dat officieel is geadopteerd door omwonenden.  

Het speeltuintje aan de Waterbieskreek kan dankzij de adoptie behouden blijven.
Wethouder Daan Binnendijk feliciteert voorzitter Ina Franssen van de Buurtvereniging Waterbieskreek met de adoptie van het speeltuintje.

Uit de krant