Logo leiderdorpsweekblad.nl
Twee lokalen van de Gomarusschool worden omgebouwd tot museumruimte. | Foto: J.P. Kranenburg
Twee lokalen van de Gomarusschool worden omgebouwd tot museumruimte. | Foto: J.P. Kranenburg (Foto: Johan Kranenburg)

Leiderdorps Museum krijgt nieuwe plek in Gomarusschool

Er wordt druk verbouwd in de Gomarusschool in Leiderdorp. Het Leiderdorps Museum krijgt twee van de zes lokalen van de reformatorische basisschool aan de Vronkenlaan als nieuw onderkomen. Die lokalen moeten daarvoor wel aangepast worden. De verhuizing van het museum vindt pas in de laatste maanden van dit jaar plaats maar de grotere werkzaamheden worden nu al gedaan, in de zomervakantie zodat de school er geen last van heeft.

Het Leiderdorps Museum heeft een nieuwe plek nodig omdat het na tien jaar moet vertrekken uit De Sterrentuin. Het gebouw aan de Van Diepeningenlaan is in 2009 gestart als sociaal-cultureel centrum maar groeide nooit uit tot het 'bruisend hart van Leiderdorp' dat de gemeente voor ogen had. Bovendien was het financieel altijd een blok aan het been. Drie jaar geleden besloot de gemeenteraad De Sterrentuin om te vormen tot sociaal-maatschappelijk centrum en hier verschillende welzijnsorganisaties te huisvesten. Wat betekent dat onder meer het museum moet verkassen om plek te maken.

Anderhalf jaar geleden zag het er nog naar uit dat het museum naar de voormalige gemeentewerf aan de Simon Smitweg zou gaan. Een plek waar het museumbestuur erg blij mee was; de expositiezaal, de depot-ruimte en het kantoor zouden daar groter worden. Maar door dat plan werd begin maart dit jaar een streep gezet. De noodzakelijke verbouwing van De Sterrentuin bleek 600.000 euro duurder uit te pakken dan waar op was gerekend en om dat te compenseren werd de verbouwing van de gemeentewerf geschrapt.

Het college meldde toen dat er een alternatieve locatie voorhanden was. Dat blijkt dus een deel van de Gomarusschool te zijn.

Voorzitter Bob Reidsma van het museum kan er prima mee leven, zegt hij. Ja, het is minder groot dan de gemeentewerfoptie maar het ligt wel centraal in het dorp. Het museum krijgt een eigen ingang met een duidelijk naambord erboven, zodat het goed te vinden is.

Een nadeel is dat in de Gomarusschool geen plek is voor het museum depot en een kantoor. Wat betreft het depot, waarin alle voorwerpen die niet in de expositieruimte getoond worden liggen opgeslagen, weet Reidsma wel een oplossing. "We hebben voorgesteld om een ruimte te huren aan de Vezelbaan, op bedrijventerrein De Baanderij. Dat is vlakbij en er staan units te huur. Maar de gemeente betaalt en moet uiteindelijk het besluit nemen." Reidsma benadrukt dat de depotruimte hoe dan ook in de buurt moet zijn. "Anders haal je de ziel uit het museum en wordt het ook voor onze vrijwilligers een te grote belasting." Een kantoorruimte moet te regelen zijn door creatief denken, stelt de voorzitter. "Wellicht kunnen we een ruimte delen met een andere organisatie."

Zoals de planning nu is, wordt in de herfstvakantie de laatste hand gelegd aan de verbouwing van de lokalen in de Gomarusschool zodat het museum in november en december kan starten met de verhuizing. Eerst wordt de vaste expositie opgebouwd, daarna de tijdelijke tentoonstelling die gaat over 75 jaar bevrijding. Het Leiderdorps Museum opent in februari 2020 de deuren op de nieuwe plek.

Meer berichten