Nog zes AED's nodig in Leiderdorpse wijken | Leiderdorps Weekblad
Logo leiderdorpsweekblad.nl
Een Automatische Externe Defibrillator, oftewel AED.
Een Automatische Externe Defibrillator, oftewel AED. (Foto: Pixabay)

Nog zes AED's nodig in Leiderdorpse wijken

Leiderdorp heeft nog zeker zes AED's nodig die 24 uur per dag beschikbaar zijn. Dat blijkt uit een door Hartslag.nl uitgevoerde inventarisatie. Om te stimuleren dat die er komen, wil het college van burgemeester en wethouders financiële steun geven aan burgerinitiatieven om een AED in de wijk te krijgen.

Door: Corrie van der Laan

Een AED (Automatische Externe Defibrillator) is een draagbaar apparaat dat in geval van een hartstilstand met een elektrische schok het hartritme kan herstellen. Snel handelen is daarbij van cruciaal belang. Daarom is het belangrijk dat in elke buurt een AED voor het grijpen ligt.

Bij de inventarisatie van Hartslag.nl is Leiderdorp ingedeeld in elf zones. In vijf daarvan, gelegen in het noorden en het zuidoosten van de gemeente, is een AED 24/7 beschikbaar of komt er binnenkort één. De meesten daarvan zijn gefinancierd via burgerinitiatieven. Maar zes zones in het midden van de gemeente zijn nog leeg.

In november vorig jaar nam de gemeenteraad een motie van GroenLinks aan waarin het college van burgemeester en wethouders werd gevraagd met een plan te komen om voldoende AED's in Leiderdorp te realiseren. Naar aanleiding daarvan heeft het college eind juni besloten om burgerinitiatieven voor een AED in een van de 'witte vlekken' zo nodig te ondersteunen met een financiële bijdrage van maximaal 500 euro per zone. Bovendien wordt de AED in het gemeentehuis in een buitenkast geplaatst, zodat ook die dag en nacht bereikbaar is.

Uit de inventarisatie van Hartslag.nl blijkt ook dat Leiderdorp genoeg burgerhulpverleners heeft met een goede spreiding over de gemeente.

Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225596&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=leiderdorpsweekblad.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=235" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225594&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=leiderdorpsweekblad.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=235" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>