Partners van Economie071 (met 4e van links de Leiderdorpse wethouder Willem Joosten) zijn enthousiast over de verzelfstandiging van het Expat Centre regio Leiden.
Partners van Economie071 (met 4e van links de Leiderdorpse wethouder Willem Joosten) zijn enthousiast over de verzelfstandiging van het Expat Centre regio Leiden. Foto: Buro JP

Expat Centre Leiden voorziet in behoefte en gaat zelfstandig verder

Algemeen

Het Expat Centre Leiden (ECL) is inmiddels niet meer weg te denken uit de regio. Het heeft in de afgelopen jaren een steeds groter wordende rol gekregen in het aantrekken, opvangen en behouden van internationaal talent. Alle founding partners hebben daarom volmondig ja gezegd tegen de verzelfstandiging van het ECL.

Er zijn financiële afspraken gemaakt tot en met 2020. Martijn Bulthuis van Stichting Stadspartners Leiden en directeur van Leiden Marketing: "Het Expat Centre gaat nu los van het regionale samenwerkingsverband Economie071 zelfstandig verder. Ik ben trots op dit resultaat en heel blij met het vertrouwen dat partners ons geven."

Goed op koers

Jan Nieuwenhuis, wethouder gemeente Oegstgeest: "In 2016 zijn we gestart met het Expat Centre als een van de eerste concrete projecten van Economie071, het economisch samenwerkingsverband van de Leidse regio. Opgestart met als doel om het vestigingsklimaat voor bedrijven te verbeteren. Het voorzag meteen in een behoefte. De verzelfstandiging onderstreept dat. Een mooie mijlpaal waar we Corine van der Ceelen van het ECL en Martijn Bulthuis van Leiden Marketing graag mee feliciteren. De versterking van het internationale vestigingsklimaat ligt mede dankzij het Expat Centre goed op koers."

Ambities voor de toekomst

Corine van der Ceelen, manager Expat Centre: "We hebben ons in de eerste fase voornamelijk gericht op internationals die wonen of werken in de regio Leiden. Inmiddels staat er een mooi pakket aan services dat aan internationals wordt aangeboden. Onze focus willen we nu uitbreiden naar organisaties. Door direct de bedrijven, kennisinstellingen en agencies (zoals ESA ESTEC) te helpen, denken we het vestigingsklimaat nog verder te kunnen verbeteren. Dat is ook van belang gezien de ontwikkelingen rondom Brexit en de EMA. Voor deze nieuwe focus en de bijbehorende events is nog wel budget nodig. Bij de uitwerking denken we aan vier lijnen: het aantrekken en behouden van talent, het bouwen aan en het samenbrengen van de community, een rode loper beleid rondom gastvrijheid en aandacht voor strategie op basis van monitoring."

Expat Services

Expat Centre Leiden is gevestigd in het VVV-kantoor aan de Stationsweg 26 in Leiden. Expats vanuit de hele Leidse regio kunnen er terecht voor inschrijving in het bevolkingsregister en voor informatie over alles wat bij een verhuizing naar de Leidse regio komt kijken. Denk aan informatie over huisvesting, verzekeringen, scholen, verenigingen en het leren kennen van de internationale community. Bovendien wordt er, om het dienstenpakket compleet te maken, nauw samengewerkt met partners uit de regio die aanvullende services aanbieden aan internationals en bedrijven.


Uit de krant