Plan voor ruimere lift in Leiderdorpse bibliotheek komt geen dag te vroeg | Leiderdorps Weekblad
Logo leiderdorpsweekblad.nl
Egberdien Keesenberg met de brandweerploeg die haar scootmobiel uit de lift wist te krijgen. "Ongelooflijk hoe ze dat voor elkaar hebben gekregen, met de zware accu's is het een heel gewicht." | Foto: PR
Egberdien Keesenberg met de brandweerploeg die haar scootmobiel uit de lift wist te krijgen. "Ongelooflijk hoe ze dat voor elkaar hebben gekregen, met de zware accu's is het een heel gewicht." | Foto: PR (Foto: PR)

Plan voor ruimere lift in Leiderdorpse bibliotheek komt geen dag te vroeg

Egberdien Keesenberg kan tevreden zijn. Als de Leiderdorpse openbare bibliotheek in gebouw De Sterrentuin verbouwd wordt, komt er meteen een ruimere lift in. Voor scootmobielgebruikers als Keesenberg is dat een hele opluchting; de te krappe lift die de bibliotheek nu heeft, maakte het voor hen de afgelopen tien jaar een spannende onderneming om de verschillende verdiepingen in de BplusC bibliotheek te bezoeken.

Door: Corrie van de Laan

Vorige week woensdag werd voor Keesenberg weer eens duidelijk waarom ze de bibliotheek in haar woonplaats zoveel mogelijk mijdt. Toen ze de lift gebruikte om op de bovenste verdieping te komen, gebeurde precies waar ze al jaren bang voor was: ze kwam met haar scootmobiel muurvast te zitten.

"De lift bleef staan tussen twee verdiepingen en kon niet meer op of neer. Bovendien begon de scootmobiel door de schokken van de lift te kantelen en dreigde mijn benen af te klemmen", vertelt ze. Het personeel hielp Keesenberg uit haar benarde positie door de deur open te wringen en haar aan haar armen uit de lift te trekken. De brandweer moest er aan te pas komen om ook de scootmobiel los te krijgen.

'Af en toe is het kielekiele'

Volgens een medewerker van de bibliotheek is het niet de eerste keer dat scootmobielgebruikers in de problemen komen met de lift. "Als regel gaat het goed maar af en toe is het kielekiele. De lift is klein maar de maten passen in principe binnen de voorschriften. Punt is ook dat de scootmobielen steeds groter zijn geworden. Wij raden bezoekers wel eens af de lift te nemen."

Oproep

Keesenberg is vol lof over de daadkracht van het BplusC personeel en de brandweerlieden. Tegelijkertijd was het incident voor haar reden om nogmaals aan de bel te trekken over de te krappe lift. In een brief aan deze krant riep ze de gemeente op om bij de aanstaande verbouwing van De Sterrentuin de lift aan te passen zodat ook scootmobielgebruikers zonder angst voor calamiteiten alle verdiepingen van de bibliotheek kunnen bezoeken.

Tien jaar geleden, bij de opening van De Sterrentuin, heeft ze ook al geprobeerd om het liftprobleem opgelost te krijgen. "Ik heb toen brieven geschreven aan het bibliotheekbestuur, het college van B en W en de gemeenteraad. Iedereen was het met me eens dat de lift niet handig was, maar er gebeurde helemaal niets. Op een gegeven moment heb ik het maar opgegeven." Maar het is haar altijd dwars blijven zitten. "Natuurlijk wil het personeel van de bibliotheek je best helpen door boeken voor je te pakken, maar het leuke is juist om zelf rond te snuffelen en nieuwe schrijvers te vinden. Door de kleine lift jaag je mensen met een mobiele beperking weg."

Verbouwplannen

Het ziet ernaar uit dat Keesenberg nu toch eindelijk haar zin gaat krijgen. Een woordvoerder van de gemeente laat weten dat in de verbouwplannen voor de bibliotheek meegenomen is dat er een andere lift moet komen, waarbij dan meteen de liftschacht en deuren voorzien worden van glas.

De planning is nu dat de verbouwing van De Sterrentuin uiterlijk begin 2020 start en na de zomer van dat jaar klaar is.

Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225596&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=leiderdorpsweekblad.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=235" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225594&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=leiderdorpsweekblad.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=235" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>