Eikenprocessierupsen veroorzaken ook in Leiderdorp veel overlast.
Eikenprocessierupsen veroorzaken ook in Leiderdorp veel overlast. Foto: Wil van Elk

Leiderdorp wordt geplaagd door eikenprocessierups

Algemeen update

Op verschillende plekken in Leiderdorp zijn de afgelopen dagen eikenprocessierupsen aangetroffen.

Het bestuur van de natuurspeeltuin in park De Bloemerd maakte zondag bekend dat de speeltuin tijdelijk is gesloten omdat de rupsen in de eiken op het terrein zitten. Ook elders in de Bloemerd, op de Leiderdorpse kinderboerderij in park de Houtkamp en in de eikenbomen langs de Vegmolaan zorgen de rupsen voor problemen.

Een woordvoerder van de gemeente Leiderdorp meldt dat woensdag 3 juli en donderdag 4 juli een gespecialiseerd bedrijf op een aantal klachtenlocaties aan de slag gaat om de rupsen te verwijderen. Plekken waar kinderen komen hebben daarbij voorrang. Maar ook de Vegmolaan staat op de lijst. "Vorig jaar hadden we in Leiderdorp nog geen tien locaties waar de eikenprocessierups zat, maar net als elders in de regio, en het hele land, is het dit jaar een stuk erger", vertelt ze.

De eikenprocessierups is berucht vanwege zijn brandharen. De microscopische kleine haartjes met hun weerhaakjes dringen makkelijk in de huid, ogen en luchtwegen en veroorzaken daar irritatie. De meest voorkomende klacht is rode, hevig jeukende bultjes. Directe aanraking met een rups is niet eens nodig om er last van te hebben; de haartjes kunnen ook via de wind op huid of kleding terecht komen.

De vrijwilligers van de natuurspeeltuin en de bewoners van de Vegmolaan zijn onder de mensen die kunnen meepraten van de narigheid die de rups geeft. "Verschillende mensen hebben al bultjes en jeuk opgelopen door de kleine haartjes van de rupsen, die overal in de speeltuin aanwezig kunnen zijn", zo liet het bestuur van de speeltuin weten. Ook in de Vegmolaan en directe omgeving heeft al een aantal mensen last van jeuk en uitslag als gevolg van de eikenprocessierups, weet bewoner Guy Maris. "Buurtbewoners durven hun huis niet meer aan de voorkant uit, of zelfs maar een raam open te zetten."

Behalve door het fysiek verwijderen bestrijdt de gemeente Leiderdorp de eikenprocessierups ook preventief. Dat gebeurt met een parasiet, een minuscuul aaltje dat de rupsen binnendringt en doodt. Bomen worden vanaf half april bespoten met deze parasieten. Ook dit jaar is dat gebeurd, maar het effect is blijkbaar niet afdoende geweest.

Wie de eikenprocessierups aantreft, moet dat zo snel mogelijk melden bij de gemeente. Dat kan via de website www.leiderdorp.nl of via social media. De bestrijding wordt dan zo snel mogelijk ingezet. "We willen dit in de kiem smoren", aldus de woordvoerder.

Uit de krant