Comité Doesbrug luidt alarmklok over plannen met voormalige Informatiecentrum A4 | Leiderdorps Weekblad
Logo leiderdorpsweekblad.nl
Het voormalige Informatiecentrum A4 aan de rivier de Does in de Bospolder.
Het voormalige Informatiecentrum A4 aan de rivier de Does in de Bospolder. (Archieffoto: Johan Kranenburg)

Comité Doesbrug luidt alarmklok over plannen met voormalige Informatiecentrum A4

De plannen voor de omvorming van het voormalige Informatiecentrum A4 in de Bospolder tot een horecagelegenheid met een aantal zalen, een groot terras en een steiger die uitsteekt over de Does zijn bij de stichting Comité Doesbrug behoorlijk in het verkeerde keelgat geschoten.

Door: Corrie van der Laan

De stichting, die zich inzet voor behoud van de cultuurhistorische waarden en natuur in de gemeente, vindt de plannen veel te massaal en te verstorend voor de omgeving. "De hele Bospolder verwordt tot een soort speeltuin waar de bezoeker prioriteit heeft over de natuur", schrijven voorzitter Claudia Thunnissen en vice-voorzitter Rob Sperna Weiland.

Ze brengen in de herinnering dat het gebied rond het informatiecentrum aanvankelijk bedoeld was als groencompensatie voor natuur die elders is verdwenen door de verbreding van de A4 en de aanleg van de HSL. Later werd besloten dat het gebouw mocht blijven staan. Het zou dan een bestemming krijgen die gerelateerd is aan het Groene Hart en netjes ingepast worden in de omgeving. Als de verbouw- en aanbouwplannen die er nu liggen doorgaan, wordt die afspraak met voeten getreden, vindt het comité.

Het Informatiecentrum A4 is begin dit jaar gekocht door Johan Klerks en Bob Meijer van de Brasserie Groep. In maart 2018 tekenden zij al een intentieverklaring met de gemeente waarbij ze aangaven dat ze het gebouw en directe omgeving wilden transformeren tot "een beleving", "een landmark dat Leiderdorp nodig heeft". Ze schetsten toen een plek waar bezoekers informatie kunnen krijgen over fiets- en vaarroutes maar ook over alle highlights in de wijde regio. Waar elektrische boten gehuurd kunnen worden en waar met eigen ogen kunt zien hoe kaas gemaakt en bier gebrouwen wordt. Toen gaven ze al aan dat ze een stuk wilden aanbouwen aan de achterkant van het gebouw, waar een restaurant moet komen met uitzicht op de polder.

Om de aanpassingen mogelijk te maken, moet het bestemmingsplan worden veranderd. Tegen het ontwerp bestemmingsplan heeft het Comité Doesbrug nu bezwaar gemaakt. Afspraken worden niet nagekomen, stelt het comité. Zo is in 2001 al afgesproken dat het comité betrokken zou worden bij het gebruik van het infocentrum, wat volgens Thunnissen en Sperna Weiland niet gebeurd is. De grote parkeerplaatsen die in de plannen staan ingetekend, doen hen vrezen dat gerekend wordt op grote aantallen bezoekers in de avond en nacht. "Het lawaai en het licht dat dit feestgeweld met zich meebrengt, zal tot ver in de polders en over de Does uitstralen en galmen", zo schrijven ze.

Het Comité Doesbrug is niet de enige die protesteert tegen de horecaplannen in de Bospolder. Ook de IVN Leidse regio en de bewonersgroep Hoogmade hebben zienswijzen ingediend. Voorzitter Bas Bijl en secretaris Piet Bekooij van de Vogelwerkgroep Koudekerk e.o. melden in een brief aan het Leiderdorpse gemeentebestuur dat ze helemaal achter de bezwaren van het Comité Doesbrug te staan. Zij zijn vooral ongerust over een toename van het aantal recreanten, waarbij met name de geplande roeibotenverhuur als een probleem wordt gezien. Zij vrezen dat vogels in de Doeshofpolder en de Munnikkenpolder zullen worden verstoord tijdens het broeden en foerageren.

Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225596&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=leiderdorpsweekblad.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=235" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225594&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=leiderdorpsweekblad.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=235" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>