Volop aandacht voor een rupsje op een blaadje.
Volop aandacht voor een rupsje op een blaadje. Foto: PR

Schoolkinderen op natuurontdekkingstocht rondom Heelblaadjespad

Algemeen

Op het Leiderdorpse Heelblaadjespad hebben honderdzestig nieuwsgierige schoolkinderen van basisscholen de Elckerlyc en de Hasselbraam meegedaan aan een natuurontdekkingstocht. Ze gingen op vrijdag 7 en donderdag 13 juni in kleine groepjes op zoek naar planten en dieren die leven in het bosplantsoen. Bewoners van het Heelblaadjespad zorgden voor het lesmateriaal, loepjes en insectenpotjes werden geleend van het Milieu Educatief Centrum (MEC).

Door: Marleen Zuiddam

Een aantal bewoners van het Heelblaadjespad besloot vorig jaar het bosplantsoen rondom het pad nieuw leven in te blazen nadat het groen een aantal jaar verwaarloosd was. Er is toen de hulp ingeroepen van deskundigen uit de directe omgeving van het pad. Oud-medewerkers van de Leiderdorpse Heemtuin adviseren nu over het ecologisch beheer van dit stukje natuur. Om de biodiversiteit te vergroten hebben bewoners zaad verzameld uit de Heemtuin. Er zijn excursies georganiseerd met groendeskundigen en een vogelaar om de kennis van de natuur onder de bewoners te vergroten. En nu waren de scholen aan de beurt!

Het idee ontstond om de scholen die direct aan het pad liggen te laten delen in de opgedane plantenkennis. Er werd contact gelegd met de scholen, die meteen enthousiast waren over deze natuurontdekkingstocht. Onder leiding van Lieke van der Heiden en met begeleiding van leerkrachten, hulpouders én bewoners van het Heelblaadjespad gingen de kinderen op pad.

Ze gingen onder meer op zoek naar de larf van de mineermot, die gangen graaft in de bladeren van de hulst en de laurierkers. Ook roken zij aan de vogelkers en werd uitgelegd dat deze zo ruikt omdat ze familie is van de amandelboom. Ze leerden het verschil in uiterlijk tussen een mannelijke en vrouwelijke dagkoekoeksbloem. Kinderen weten nu waar de naam 'stinkende gouwe' vandaan komt en hebben met het geeloranje sap gekleurd. Ze weten nu ook waar de Indische aardbeitjes staan en dat ze die wel kunnen eten, maar dat ze nergens naar smaken. Toveren met de blaadjes van de gele kornoelje bleek ook een groot succes.

Nadat de kinderen hun opdrachten hadden gedaan mochten zij insecten spotten. Potjes werden volgestopt met slakken, rupsen, kevertjes en wormpjes. Aan het einde van de les werd alles weer vrijgelaten.

Het lesmateriaal staat op de website (www.heelblaadjespad.nl), zo kunnen ook andere kinderen deze zoektocht beleven.

Afbeelding

Uit de krant