Hoewel er een duidelijk bord 'verboden in te rijden' staat, gebruiken steeds meer automobilisten de sluiproute via de Splinterlaan om Leiderdorp in en uit te komen.
Hoewel er een duidelijk bord 'verboden in te rijden' staat, gebruiken steeds meer automobilisten de sluiproute via de Splinterlaan om Leiderdorp in en uit te komen. Foto: J.P. Kranenburg

Zorgen over illegale sluiproute via Splinterlaan

Algemeen Verkeer

De sluiproute tussen Leiderdorp en de Lage Rijndijk in Leiden via de Leiderdorpse Splinterlaan was jarenlang effectief afgesloten voor autoverkeer door een beweegbare paal in de verkeerssluis aan het eind van de Splinterlaan. Maar sinds enkele maanden is de paal continue verzonken. En dat is inmiddels door heel wat automobilisten ontdekt.

Door: Corrie van der Laan 

Hoewel verkeersborden duidelijk aangeven dat inrijden verboden is, wordt de route steeds drukker gebruikt door automobilisten om Leiderdorp in en uit te komen, zo meldt een bewoner. Hij maakt zich zorgen omdat het op de Splinterlaan altijd druk is met fietsers, voetgangers, brom- en snorfietsers. "Auto's rijden met hoge snelheid door de sluis en draaien praktisch blind het kruispunt Splinterlaan/Steenbakkerslaan op. Tot op heden is er sprake van bijna ongelukken, maar vroeg of laat gaat het mis", zo schrijft hij.

Kapot

Volgens de gemeente Leiderdorp is de beweegbare paal kapot. De communicatie met de hulpdiensten functioneert niet meer met als gevolg dat de paal niet meer omlaag ging om noodvoertuigen door te laten. Reparatie is onmogelijk; het systeem is daarvoor te veel verouderd. De enige optie was daarom de paal permanent omlaag te zetten.

Meetsysteem

Ook de gemeente heeft gesignaleerd dat automobilisten het verbodsbord negeren en de Splinterlaan in- en uitrijden. Daarom wordt op dit punt extra gehandhaafd, zo meldt een woordvoerder. Bovendien is donderdag 6 juni een meetsysteem neergelegd waarmee geteld kan worden hoeveel verkeer illegaal gebruik maakt van de weg en op welke tijdstippen. "Aan de hand daarvan kunnen we aanvullende maatregelen nemen. Bijvoorbeeld nog meer handhaving op de drukste momenten. Ondertussen kijken we naar een geschikte oplossing voor de lange termijn", aldus de woordvoerder.

Uit de krant