Aad Rijntalder (rechts) geeft uitleg.
Aad Rijntalder (rechts) geeft uitleg. Foto: Lieke van der Heiden

Buurtgenoot opent ogen bewoners Heelblaadjespad

Duurzaam & Groen

Buurtbewoner en groendeskundige Aad Rijntalder heeft donderdagavond 23 mei voor een grote groep medebewoners een excursie gehouden over het Heelblaadjespad. Er is veel gebeurd aan de groenontwikkeling op het pad en Rijntalder gaf uitleg over het resultaat.

De enthousiaste groep bewoners leerde dat het bosplantsoen een fluitenkruid-essenbos is. Dit gebied heeft een voedselrijke, vrij vochtige kleiige bodem. In de lente staan er veel bol- en knolgewassen, later in de zomer veel wintergroene planten. Een stukje natuur in de bebouwde omgeving dat intensief wordt gebruikt door fietsers en wandelaars.

Om de groenontwikkeling te stimuleren is vorig najaar op advies van Rijntalder door bewoners zaad uit de Leiderdorpse heemtuin uitgezaaid in de perken langs het Heelblaadjespad. Het is nu nog niet direct zichtbaar wat daarvan is opgekomen, maar er is al verandering te zien. Op plekken waar andere jaren nog veel brandnetels en kleefkruid woekerden, zien de bewoners nu fluitenkruid, stinkende gouwe, robertskruid, hondsdraf, aronskelk, nagelkruid, akkerkool, lievevrouwenbedstro en smeerwortel. Ook door de gemeente aangeplante appelbessen en koninginnestruiken staan te bloeien.

Tijdens de rondwandeling legt Rijntalder uit wat er met de kardinaalsmuts, vogelkers en meidoorn aan de hand is. Ze zitten vol met rupsen van de stippelmot. De rupsen vreten van de bladeren. Na een aantal weken verpoppen de rupsen zich tot nachtvlinders en groeit alles weer aan. 'Komt goed', benadrukt Rijntalder.

Rijntalder vertelt dat sommige stukken van het plantsoen helemaal af zijn, 'tot rust gekomen'. Het is nu belangrijk om dit zo te behouden en nog verder te ontwikkelen. Dit gebeurt door het bosplantsoen ecologisch te beheren, waarbij hij adviseert. Er wordt niet geschoffeld en gespit, de begroeiing zoekt zijn eigen weg. Overmatige groei van de ijle dravik, een grassoort, is door bewoners op advies van de heemtuindeskundigen wel uitgetrokken.

Op de website www.heelblaadjespad.nl is te lezen over al het groots en klein dat er langs het pad zien is. Van volwassen eiken tot ereprijs, vlinders en kleine torretjes.

Uit de krant