Oeverzwaluwenwand bijna vol | Leiderdorps Weekblad
Logo leiderdorpsweekblad.nl
De oeverzwaluwenwand in de Munnikkenpolder ligt verscholen tussen distels en fluitekruid.
De oeverzwaluwenwand in de Munnikkenpolder ligt verscholen tussen distels en fluitekruid. (Foto: Corrie van der Laan)

Oeverzwaluwenwand bijna vol

De oeverzwaluwen hebben hun 'hotel' in de Leiderdorpse Munnikkenpolder dan toch gevonden. Dit voorjaar zijn minimaal 45 van de 50 nestkasten in de oeverzwaluwenwand op het schiereiland aan de oostkant van de polder bezet door broedende zwaluwpaartjes.

Door: Corrie van der Laan

De oeverzwaluwenwand is in feite een houten gebouwtje met in de voorwand tientallen gaten. Vanbinnen ziet het eruit als een grote inloopkast met daarin vijftig langwerpige houten kistjes, vier rijen hoog gestapeld. De kistjes zijn aan de voorzijde gevuld met beton, waarin een ronde gang is uitgespaard. Aan de achterkant stopt het beton en ligt een laagje zand op het hout. Dit is de plek waar de vogels hun eieren leggen.

Vrijwilligers van de werkgroep Landschapsbeheer van de Vogelwerkgroep Koudekerk/Hazerswoude e.o. hebben het oeverzwaluwenwand gebouwd in de winter van 2015 op 2016. Maar de eerste twee jaar liet de doelgroep het hotel links liggen. Wel bouwden enkele paartjes ringmussen er hun nesten.

Kentering

Vorig jaar kwam de kentering. Na afloop van het broedseizoen bleek dat in 22 van de nestkasten oeverzwaluwen hadden gebroed. En met succes, zo weet Ton Renniers van de werkgroep. "Bij het schoonmaken vonden we zeven dode kuikens, waarvan vier in één nest. En een enkel eitje was niet uitgekomen. Maar de rest van de jongen is uitgevlogen."

Oeverzwaluwen keren, wanneer mogelijk, jaarlijks terug op hun oude broedlocatie. Wat wellicht verklaart waarom er dit jaar tweemaal zoveel nestkasten vol zitten. En dat niet alleen: ook in de hier en daar steile oevers van het schiereiland nestelen oeverzwaluwen, naar schatting zo'n twintig paartjes.

Vogelparadijs

De vogelwerkgroep is hard bezig om van het schiereiland een waar vogelparadijs te maken. In het voorjaar van 2017 hebben de vrijwilligers het stuk land geadopteerd en inmiddels zijn besdragende struiken geplant en bloeiende kruiden gezaaid. "We hopen zo ook meer zangvogels te krijgen. Maar of het resultaat heeft, kunnen we over een jaar of vier pas zeggen", aldus Renniers.

Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225596&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=leiderdorpsweekblad.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=235" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225594&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=leiderdorpsweekblad.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=235" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>