Kinderen staan klaar met sponzen voor de lopers op de Splinterlaan.
Kinderen staan klaar met sponzen voor de lopers op de Splinterlaan. Foto: J.P.Kranenburg

Leiderdorp pept lopers op

Sport

Gelukkig was het een stuk minder warm dan vorig jaar. Het was gewoon lekker loopweer tijdens de 29ste editie van de Leiden Marathon op zondag 19 mei. Zoals de afgelopen jaren traditie is, liepen de deelnemers aan de halve marathon en de 10 kilometer enkele kilometers dwars door Leiderdorp. Waar vrijwilligers ze op verschillende punten bekertjes water en natte sponzen aanreikten en de lopers langs de hele route werden aangemoedigd door de toeschouwers.

Ook traditioneel is dat de bewoners van de Splinterlaan een echt straatfeestje maken van het hardloopevenement. Op twee plekken was de straat versierd. Aan het begin konden de lopers kiezen tussen drie knalroze versierde banen: 'Nooit meer!', 'Volgend jaar de 42!' en 'Met 2 vingers in m'n neus!'. Aan het eind van de straat passeerden ze het 'Sprookjesbos' waarin ze door onder andere kabouter Plop werden aangemoedigd voor de rest van de route. Ook de deelnemers aan de hele marathon, die schampten langs de noord- en oostkant van Leiderdorp, kregen op de hoek van de Zijldijk en de Splinterlaan muziek en aanmoedigingen mee voor ze de Spanjaarsbrug naar Leiden overstaken. Zie www.marathon.nl voor alle uitslagen.

Het Sprookjespark aan de Splinterlaan.
De latere winnaar van de hele marathon, Lema Mekonnen uit Ethiopië, is net vanaf de Zijldijk gekomen en gaat richting de Spanjaardsbrug.
De snelste vrouw op de marathon, Fentaye Zenube, krijgt applaus van de muzikanten als ze de laatste meters Zijldijk aflegt.
Sponzen voor de lopers.
Gezellig met een hapje en drankje langs de kant.
Aanmoedigingen en water, zo kunnen de lopers er weer even tegen.
Een groepje streetsteppers kiest een baan in de Splinterlaan.

Uit de krant