Hoogheemraad Marco Kastelein (rechts), wethouder Rob ten Boden (links) en gedeputeerde Rik Janssen (midden) onthulden samen het bijenhotel op de Zijldijk (ter hoogte van Zijldijk nr. 7). | Foto: PR
Hoogheemraad Marco Kastelein (rechts), wethouder Rob ten Boden (links) en gedeputeerde Rik Janssen (midden) onthulden samen het bijenhotel op de Zijldijk (ter hoogte van Zijldijk nr. 7). | Foto: PR Foto: PR

Zijldijk hoger, steviger en veiliger

Algemeen

Het werk heeft een half jaar geduurd en is netjes voor de start van het recreatieseizoen afgerond. Het Teylingse deel van de Zijldijk in de Boterhuispolder is verhoogd en verstevigd. Woensdag 15 mei werd de weg over de dijk feestelijk geopend.

De Zijldijk is over een lengte van drie kilometer aangepakt. Het was een samenwerkingsproject tussen het Hoogheemraadschap Rijnland, de provincie Zuid-Holland en de gemeente Teylingen. Het hoogheemraadschap zorgde ervoor dat de dijk verstevigd en opgehoogd werd, door de provincie is een damwand aangebracht en de gemeente Teylingen heeft de weg vernieuwd. Er was een strakke planning om tegemoet te komen aan de wens van de omwonenden om de werkzaamheden buiten het recreatieseizoen te plannen. En dat is gelukt: de eerste spade ging half oktober vorig jaar de grond in en in april was de klus geklaard.

De opening van de weg werd verricht door drie bestuurders: hoogheemraad Marco Kastelein namens Rijnland, gedeputeerde Rik Janssen namens de provincie en wethouder Rob ten Boden namens de gemeente. Tijdens het openingsfeestje onthulden zij samen een bijenhotel dat door Rijnland aan de Zijldijk is geplaatst. Wat past in het streven van zowel de provincie Zuid-Holland, de gemeente Teylingen als Hoogheemraadschap Rijnland om zich in te zetten voor het vergroten van de biodiversiteit en het verbeteren van de leefomgeving van met name de (wilde) bijen. In het kader daarvan gaat de gemeente Teylingen een speciaal bloemenmengsel voor bijen uitstrooien langs de dijk.

Uit de krant