Roger van Houdt met de Theo van Houdt wisselbokaal.
Roger van Houdt met de Theo van Houdt wisselbokaal. Foto: Corrie van der Laan

Laatste Prestatieloop voor Roger van Houdt

Algemeen

De Oranje Sportfondsen/Van Houdt Prestatieloop op Koningsdag 2019 was een hele bijzondere. Niet alleen omdat het de vijftigste editie was en voor het eerst ook de Engelse Mijl (16,2 kilometer) gelopen kon worden, maar omdat het de allerlaatste was die werd georganiseerd door Roger van Houdt.

Het was Theo van Houdt, de vader van Roger, die op Koninginnedag 1970 de allereerste Prestatieloop over vijf kilometer organiseerde vanuit zijn sportschool in de Hoofdstraat. Wat meteen een groot succes was. Toen Theo in 1993 plotseling overleed, zette Roger de organisatie van het inmiddels traditionele hardloopevenement voort. Waarbij hij een loop over tien kilometer en de kinderloop over anderhalve kilometer toevoegde. Inmiddels heeft hij er 26 edities opzitten en vindt hij het tijd het stokje over te geven.

De Oranjevereniging, die al jaren partner van Van Houdt is bij de organisatie van de recreatieve loop, is zeer bereid dat stokje op te pakken, verzekerde bestuurslid Arno Mentink zaterdag. Wel zullen start- en finishlocatie en de route volgend jaar anders zijn.

Bijna 200 deelnemers

De vijftigste Prestatieloop trok bijna tweehonderd deelnemers van alle leeftijden. Zo'n 25 lopers waagden zich aan de Engelse mijl. De winnares van de Theo van Houdt wisselbokaal was Janneke Spijker, de snelste vrouw op de tien kilometer.

De winnaars:

1,5 km - jongens t/m 12 jaar: Thijmen Koen met 6.39 minuten; meisje t/m 12 jaar: Dione Koen met 6.39 minuten

5 km - jongens onder 14 jaar: Hidde Teeninga met 22.50 minuten; meisjes onder 14 haar: Nina van Haasteren met 25.06 minuten; heren: Matthijs Horlings met 18.08 minuten; dames: Vera Huisman met 21.36 minuten.

10 km - heren: Arnoud van der Leer met 42.45 minuten; dames: Janneke Spijker met 47.26 minuten.

Lustrumloop 10 Engels Mijl - heren: Maurice Pieterson met 1.03.32 minuten; dames: Lisa van Duin met 1.18.45 minuten.


Alle winnaars bij elkaar. | Foto: Oranjevereniging Leiderdorp
De start van de 5 en 10 kilometer
De start van de Engelse mijl met links (in het geel) de latere winnaar Maurice Pieterson.
Ook een groepje wandelaar legde de 5 kilometer af.
De start van de Kinderloop.

Uit de krant