Het drijvende clubgebouw van Kano Rijnland.
Het drijvende clubgebouw van Kano Rijnland. Foto: Johan Kranenburg

Domper voor Kano Rijnland: Erfpacht ruim € 600 hoger dan verwacht

Sport

Het bestuur van de Leiderdorpse kanovereniging Kano Rijnland baalt. Na de verhuizing van de clubgebouw naar het Weteringpark, begin 2017, ging de club ervan uit dat voor de grond onder de accommodatie de komende dertig jaar slechts een symbolisch erfpachttarief van 1 euro per jaar betaald hoefde te worden. Maar onlangs kwam het bericht dat de gemeente Kano Rijnland aanslaat voor een bedrag van rond de 611 euro per jaar.

Door: Corrie van der Laan

Secretaris Karin Plugge van de kanovereniging begrijpt er niets van. Op 12 januari 2017 twitterde de toenmalige sportwethouder Olaf McDaniel (PvdA) nog 'Het drijvende clubhuis van Kano Rijnland ligt nu op zijn plaats. Erfpacht €1,- per jaar', vertelt ze. "We moesten alleen nog wachten op het contract en dat zou een tijdje kunnen duren omdat de gemeenten met meerdere verenigingen in gesprek was."

In december kwam de koude douche. "Toen hoorden we dat de afspraak niet geldig was omdat er geen collegebesluit over was genomen. We hebben twee gesprekken gehad en nogmaals alle nodige stukken opgestuurd. Een paar weken geleden kregen we een telefoontje dat we moesten rekenen op een erfpacht van rond de 611 euro per jaar. We wachten nog op de officiële brief en hebben geen idee wat de afwegingen en criteria zijn geweest voor dit besluit."

Voor de muziek uit

Zijn voorganger "liep voor de muziek uit", met zijn tweet, reageert de huidige sportwethouder Willem Joosten (VVD). Hij is van mening dat Kano Rijnland wist dat het college zich nog over de tariefstelling moest buigen. "We zijn daarover in gesprek geweest."

Het heeft allemaal te maken met de uitvoering van de Sportnota. Daarvoor worden de Leiderdorpse buitensportverenigingen ingedeeld in verschillende categorieën, op grond van hun vermogen op eigen benen te staan. Bij ieder van die categorieën hoort een gebruikersarrangement. Een zogenoemde 'sterke club' valt onder arrangement 3, en betaalt een symbolische erfpacht van 1 euro per jaar. Joosten legt uit dat Kano Rijnland hoort bij de 'onafhankelijke' clubs, wat betekent dat de vereniging in feite los staat van de gemeente en zichzelf bedruipt. Zo'n club krijgt arrangement 4 en betaalt in principe een marktconform erfpachttarief. Maar in de praktijk vraagt de gemeente een maatschappelijk erfpachttarief, dat beduidend lager ligt. "Uit de jaarcijfers blijkt dat Kano Rijnland in staat is dat bedrag te betalen."

Plugge denk daar anders over. Het hogere bedrag is flink slikken voor de vereniging, die rond de 170 leden heeft. "Of we moeten de contributie verhogen, of een stuk nieuwbouw waar we voor gespaard hebben gaat niet door", schetst ze de consequenties. "Maar waar we vooral verontwaardigd over zijn, is dat de gemeente afspraken niet nakomt."

Uit de krant