Houtduif, turkse tortel, holenduif, de pimpelmees, merel, koolmees, groenling, ekster, gaai, kauw, halsbandparkiet en de boomkruiper. De vogelrijkdom in het bosplantsoen aan het Heelblaadjespad is groot.
Houtduif, turkse tortel, holenduif, de pimpelmees, merel, koolmees, groenling, ekster, gaai, kauw, halsbandparkiet en de boomkruiper. De vogelrijkdom in het bosplantsoen aan het Heelblaadjespad is groot. Foto: Lieke van der Heiden

Verbazing over verscheidenheid aan vogels in bosplantsoen Heelblaadjespad

Algemeen Natuur

Het bosplantsoen van het Heelblaadjespad  in Leiderdorp trekt niet alleen vogels aan, maar ook vogelliefhebbers. Donderdag 18 april heeft buurtbewoonster en IVN-gids Maddy van Holland een vogelexcursie gegeven, speciaal voor medebewoners.

Door: Marleen Zuiddam

Voor natuurliefhebbers is het goed toeven aan het Heelblaadjespad. Bosmuisjes rennen af en toe voorbij, egeltjes scharrelen tussen de afgevallen bladeren, buizerds zijn te zien op de schoorstenen, 's avonds kun je een bunzing tegenkomen, er is een hermelijn gesignaleerd en rond middernacht kun je de uilen horen roepen. 's Ochtends vroeg maakt de bonte specht de buurt weer wakker door met zijn snavel op een lantaarnpaal te roffelen.

Juni vorig jaar heeft Wim Kanbier de omwonenden van het Heelblaadjespad een rondleiding gegeven over alles wat er groeit en bloeit. Afgelopen donderdag waren de vogels aan de beurt. De bewoners kregen de opdracht om goed te luisteren welke vogels in hun buurt vertoeven. "Je moet de vogels horen om te scoren, zeggen wij altijd", aldus Van Holland. Toch mochten de bewoners zich niet helemaal stilhouden: dan vertrouwen de vogels het niet, en houden ook zij hun snavel.

Van Holland vertelt dat vogels voornamelijk fluiten om hun territorium aan te geven. Ze doen dat tot eind juni, daarna is het weer stil omdat het broedseizoen dan weer over is. Het overgrote deel van de jonge vogeltjes redt het niet het eerste jaar, 90 procent gaat dood. Sommige vogels zitten graag hoog in de bomen, andere vogels huizen graag laag in struiken. Na de excursie van 18 april kunnen de buurtbewoners de verschillende soorten duiven onderscheiden met hun gehoor alleen: de houtduif koert vijf keer, de Turkse tortel koert drie keer en de holenduif koert éénmaal. Het geluid van de zwartkop is heel hoog en helder. Bij de tjiftjaf gaat het gezang ritmisch als de naam: tjif, tjaf, tjif, tjaf…

De deelnemers aan de excursie verbaasden zich over de verscheidenheid aan vogels. Ze hoorden en zagen ook de pimpelmees, merel, koolmees, groenling, ekster, gaai, kauw, halsbandparkiet en de boomkruiper.

Op vrijdag 7 juni zullen bewoners buiten het gefluit van vogels ook het gekwetter van naburige basisschoolkinderen horen. Zij doen dan mee aan een 'natuurontdekkingstocht' op het Heelblaadjespad om alles wat er groeit en bloeit in het bosplantsoen te leren kennen.

Uit de krant