'Leiderdropjes' leveren € 11.300 op voor Xenia | Leiderdorps Weekblad
Logo leiderdorpsweekblad.nl
Martijn van Rees, ambassadeur van Xenia en nu zelf gast in het hospice, toont de cheque met achter hem Jacqueline Bouts. Verder v.l.n.r.: Lions Erik Donatz, Harry Horlings, Remco Fillipo, Theo Botden, John van der Hoeven en Paul Catsburg en twee vrijwilligers van Xenia: links Nasira en rechts Marijke.
Martijn van Rees, ambassadeur van Xenia en nu zelf gast in het hospice, toont de cheque met achter hem Jacqueline Bouts. Verder v.l.n.r.: Lions Erik Donatz, Harry Horlings, Remco Fillipo, Theo Botden, John van der Hoeven en Paul Catsburg en twee vrijwilligers van Xenia: links Nasira en rechts Marijke. (Foto: Johan Kranenburg)

'Leiderdropjes' leveren € 11.300 op voor Xenia

De verkoop van Leiderdropjes voor het goede doel is een schot in de roos gebleken. Het initiatief van de Lionsclub Leiderdorp heeft maar liefst 11.300 euro opgeleverd voor het Leidse hospice Xenia. Maandag 15 april overhandigde clubpresident Erik Donatz een cheque met dat bedrag aan Jacqueline Bouts, oprichtster en manager van het enige Nederlandse hospice voor jongeren en jongvolwassenen.

'Leiderdrop' is een veel voorkomende verschrijving en het was het idee van Lion Bart Hoenen om daar ook iets mee te gaan doen in de vorm van de verkoop van Leiderdropjes. Dit idee werd verder tot een productie- en marketingplan uitgewerkt door clubgenoten John van der Hoeven en Theo Botden. Om de winst zo groot mogelijk te maken, werd zoveel mogelijk zelf gedaan. Vierduizend potjes werden door de Lions en hun partners gevuld met dropjes en voorzien van zelf ontworpen en gedrukte wikkels.

"Natuurlijk hoop je dat de potjes figuurlijk de deur uitvliegen", vertelt Theo Botden. "Maar zo werkt dat helaas niet. Wel is het gelukt om de eerste duizend potjes te slijten aan geïnteresseerde ondernemers die ze als relatiegeschenk aan hun klanten gaven. Onze leden Paul Catsburg (Sport2000) en Remco Filippo (Foto Filippo) namen de plaatselijke detaillisten voor hun rekening en dat leidde ertoe dat er in diverse winkels in Leiderdropjes werden verkocht."

Dankzij de medewerking van het management van Winkelhof mocht de Lionsclub op de zaterdagen voorafgaand aan Sinterklaas en Kerst een stand inrichten in Winkelhof en daar werden in twee dagen bijna 2000 potjes aan de man gebracht.

Blij met donatie

Jacqueline Bouts was dolblij met de bijdrage van de Lions. Het geld komt extra goed van pas omdat Xenia graag wil uitbreiden. Ze vertelde dat een plan klaar ligt voor vier appartementen voor gasten met een chronische spierziekte die daardoor nog zelfstandig kunnen wonen en daarbij een beroep kunnen doen op de zorg en de ruim honderd vrijwilligers van Xenia.

Bouts gaf ook aan dat het nog steeds moeilijk is om financieel de eindjes aan elkaar te knopen: "Los van de kosten van huisvesting en onderhoud, hebben wij te maken met investeringen in apparatuur die niet worden vergoed. En wij vallen qua zorgvergoeding onder de regels van algemene hospices, waar mensen kort verblijven in afwachting van hun overlijden. Het overlijden in een hospice zorgt voor een uitkering. Bij Xenia hebben wij te maken met jongeren die er vaak de voorkeur aan geven om thuis te overlijden waardoor we die vergoeding niet krijgen. Xenia biedt ook onderdak aan palliatieve jongeren die thuis intensieve zorg nodig hebben. Zij kunnen dan enkele weken hier verblijven zodat de familie eens even aan zichzelf kan denken. Maar zo'n verblijf wordt op geen enkele manier vergoed. Kortom: er moet 150.000 euro per jaar binnenkomen."

De Lions Club Leiderdorp heeft Xenia al vaker gesteund met grote bedragen. En, zo liet Erik Donatz maandag weten, als het aan hem ligt zal dit ook niet de laatste keer zijn.

Lions winnen prijs met leiderdropjes-project

Lionsclubs hebben tot taak iets voor de gemeenschap te betekenen. Dat kan zowel in financiële als materiële zin zijn. De dropjesactie van Lionsclub Leiderdorp werd vorige week bekroond met 'The Best Club Project Award 2018-2019'. Een prijs voor de beste, origineelste en succesvolste actie onder de Lionsclubs.

Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225596&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=leiderdorpsweekblad.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=235" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225594&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=leiderdorpsweekblad.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=235" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>