Toch Koningsspelen op meeste Leiderdorpse basisscholen | Leiderdorps Weekblad
Logo leiderdorpsweekblad.nl
Op KBS De Schakel werden de Koningsspelen geopend met het dansen en zingen van de Pasapas. Ook wethouder Willem Joosten van onderwijs en sport (geheel links) deed mee.
Op KBS De Schakel werden de Koningsspelen geopend met het dansen en zingen van de Pasapas. Ook wethouder Willem Joosten van onderwijs en sport (geheel links) deed mee. (Foto: J.P. Kranenburg)
Oranjefeesten

Toch Koningsspelen op meeste Leiderdorpse basisscholen

De Koningsspelen in Leiderdorp werden dit jaar voor het eerst sinds 2014 niet centraal georganiseerd, maar toch hadden de kinderen op de meeste basisscholen vandaag een feestelijke dag met een oranje tintje. De scholen organiseerden zelf Koningsspelen op hun eigen schoolplein, op een sportterrein of in een sporthal, hielden een sponsorloop voor een goed doel of maakten er een spelletjesdag van.

Door: Corrie van der Laan

Begin dit jaar hoorden de Leiderdorpse basisscholen dat de gezamenlijke Koningsspelen op de velden van voetbalclub RCL niet door zouden gaan. Het evenement werd de afgelopen vijf jaar georganiseerd door het Sportfondsen Sport Servicepunt. Maar dat is per 1 januari opgegaan in de nieuwe welzijnsorganisatie Incluzio en die maakte de keuze om de menskracht op een andere manier in te zetten.

"Toen we de boodschap kregen dat de basisscholen de Koningsspelen zelf moesten gaan invullen, hoopte ik eerst nog dat we dat samen zouden doen. Maar dat is helaas niet gelukt", zei directeur Sander Meijer van KBS De Schakel vrijdagochtend. "Wij vonden dat we de Koningsspelen niet zomaar voorbij konden laten gaan. Dankzij meester Jens, die de trekker was, en de hulp van heel veel ouders kunnen we er toch een leuke dag van maken."

Die dag startte met een officiële opening op het plein van De Schakel door sportwethouder Willem Joosten waarna alle kinderen het Koningsspelenliedje 'Pasapas' zongen en dansten. Daarna vertrok de hele school naar de velden van RCL in sportpark De Bloemerd, waar al een circuit van sportieve spellen klaar lag.

De Schakel was niet de enige school die zelf Koningsspelen organiseerde in het sportpark. Zo hadden de midden- en bovenbouw van de Hasselbraam een sportieve ochtend in sporthal De Bloemerd en leefden groepen 6 en 7 van Daltonschool de Leeuwerik zich 's middags uit op de velden van hockeyclub Alecto.

De leerlingen van 't Bolwerk en de Willem de Zwijgerschool startten de dag met het zingen en dansen van de Pasapas op hun schoolpleinen, waarna ze in de klassen genoten van een speciaal Koningsdagontbijt. Bij 't Bolwerk was er daarna sport en spel op het schoolplein, de leerlingen van de Willem de Zwijgerschool renden zoveel mogelijk rondjes om de school bij een sponsorloop voor het Lilianafonds.

De Koningin Julianaschool had gekozen voor het Cliniclownlied als opening van de dag. En dat was niet zomaar: hier zamelden de kinderen vrijdag via een sponsorloop geld in voor de Cliniclowns.  

Mede dankzij het mooie weer werd het een mooie oranjegetinte dag op de verschillende scholen. Toch hoopt Meijer dat in 2020 alle scholen de Koningsspelen weer samen beleven. "Binnenkort komen we weer bij elkaar met de directeuren van de Leiderdorpse basisscholen. Incluzio zal daarbij ook aanwezig zijn. Dan gaan we meteen kijken hoe we dat volgend jaar kunnen aanpakken."  
 

Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225596&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=leiderdorpsweekblad.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=235" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225594&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=leiderdorpsweekblad.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=235" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>