FreedomRunnersLeiderdorp halen Bevrijdingsvuur uit Wageningen | Leiderdorps Weekblad
Logo leiderdorpsweekblad.nl
De FreedomRunnersLeiderdorp vorig jaar bij het ophalen van het Bevrijdingsvuur in Wageningen.
De FreedomRunnersLeiderdorp vorig jaar bij het ophalen van het Bevrijdingsvuur in Wageningen. (Foto: RAJvanLOEN)

FreedomRunnersLeiderdorp halen Bevrijdingsvuur uit Wageningen

Ook dit jaar gaan de FreedomrunnersLeiderdorp naar Wageningen om daar het Bevrijdingsvuur op te halen. Ze brengen dat op 5 mei, Bevrijdingsdag, in estafette naar Leiderdorp, waar ze de brandende fakkel in park De Houtkamp overhandigen aan burgemeester Laila Driessen die er de Leiderdorpse vredesvlam mee zal ontsteken.

Sinds 1948 wordt jaarlijks op 5 mei om 0.00 uur het Bevrijdingssvuur ontstoken op het 5 Mei Plein te Wageningen. Loopgroepen steken een fakkel aan dit vuur aan en brengen die hardlopend naar hun eigen woonplaats. Voor Leiderdorp doet de gelegenheidsgroep FreedomRunnersLeiderdorp dat.

De FreedomRunners ontvangen op 4 mei rond de klok van 20.45 uur voor het gemeentehuis de uitgedoofde fakkel van burgemeester Driesen met de opdracht het vuur op te halen in Wageningen.

Vanuit Wageningen lopen de twintig FreedomRunners met de brandende fakkel eerst langs de Grebbeberg waar een stop wordt gemaakt voor het leggen van een bloemenkrans bij het oorlogsmonument. Vervolgens wordt in wisselende groepen de route van 125 km gelopen. Plaatsen die bij nacht en dag worden gepasseerd: Rhenen, Doorn, Cothen, Nieuwgein, IJsselstein, Linschoten, Woerden, Bodegraven, Alphen en Koudekerk.

De groep wordt begeleid door voorfietser Gerard van Amsterdam en achterfietser Henk van Driel. Beiden komen die nacht niet van de fiets af! Rond de klok van 12.00 uur komt de groep via de Achthovenerweg Leiderdorp binnen. In het clubhuis van de schaats en skeelervereniging aan de Boomgaardelaan staat een ontbijt klaar. Rond de klok van 13.00 uur vertrekken de FreedomRunners via de Doesbrug en de Hoofdstraat naar de Houtkamp waar het vuur wordt overhandigd aan burgemeester Driessen die een vredesvlam ontsteekt waarna de Bevrijdingsdagfestiviteiten losbarsten.

De FreedomRunners stellen het op prijs als Leiderdorpers meelopen naar de Houtkamp. Het ophalen van het Bevrijdingsvuur wordt mede mogelijk gemaakt door bijdragen van Sport2000, de groep DinsdagOchtendSport, het A4 wensenfonds en de Oranjevereniging.

Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225596&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=leiderdorpsweekblad.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=235" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225594&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=leiderdorpsweekblad.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=235" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>