Campagne 'Houd de lijn vrij' van start | Leiderdorps Weekblad
Logo leiderdorpsweekblad.nl
Paul Lucardi en wethouder Beekhuizen (rechts) met enkele vrijwilligers bij de net onthulde bestickerde steen. | Foto: J.P. Kranenburg
Paul Lucardi en wethouder Beekhuizen (rechts) met enkele vrijwilligers bij de net onthulde bestickerde steen. | Foto: J.P. Kranenburg (Foto: Johan Kranenburg )

Campagne 'Houd de lijn vrij' van start

Bij dertig bushokjes in Leiderdorp is maandag 8 april een duidelijke blauwe sticker op een van de stoeptegels geplakt. Daarop staat een gestyleerd poppetje met een taststok die een pad van lijnen volgt, met daaronder de tekst 'vrijhouden'. Bedoeld om mensen erop te wijzen dat de geribbelde tegels die lijnen vormen op stoepen, straten, bij bushaltes en op stations daar niet voor de sier liggen. Het zijn geleidelijnen waarvan blinden en slechtzienden gebruik maken om hun weg te vinden in de openbare ruimte. En die dus vrij moeten blijven van obstakels. 

Wethouder Anglique Beekhuizen (LPL) onthulde maandag de eerste bestickerde tegel bij de bushalte aan de Englendaal ter hoogte van winkelcentrum Winkelhof en trapte daarmee de campagne 'Houd de lijn vrij!" af in Leiderdorp. Een campagne die hard nodig is, realiseert ze zich "De meeste mensen staan er niet bij stil hoe belangrijk de geleidelijnen zijn voor blinden en slechtzienden."

Maar al te vaak komt het voor dat obstakels als fietsen, reclameborden, koffers en ook mensen op de lijnen staan, vertelde Paul Lucardi, een van de organisatoren van de campagne in Leiderdorp. "Dat is echt een probleem voor mensen met een visuele beperking. Het maakt het voor hen extra lastig om over straat te lopen."

Hij liet zien hoe de geleidelijnen een route vormen vanaf de stoep over het fietspad naar de bushalte. Tegels met noppen geven aan waar de entree van de bushokje is en op welke plek je de bus kan instappen. Bij dertig bushaltes in Leiderdorp liggen nu geleidelijnen maar ook op andere plekken zou het prettig zijn als ze er kwamen, gaf Lucardi aan. "Bijvoorbeeld langs de Laan van Berendrecht, tussen de winkelcentra Winkelhof en Santhorst."

De campagne 'Houd de lijn vrij!' wordt georganiseerd door een aantal belangenorganisaties voor mensen met een visuele beperking. Vorig jaar gebeurde dat voor de eerste keer. Toen deden alleen Utrecht, Amsterdam en Den Haag mee. Dit jaar staat de teller op maar liefst 23 gemeenten, waar Leiderdorp er dus één van is.

Flyers

De campagne duurt nog tot en met 13 april. Morgen, donderdag 11 april, kunnen bezoekers van winkelcentrum Santhorst verwachten dat ze een flyer in de hand gedrukt krijgen met uitleg over de campagne 'Houd de lijn vrij!', vrijdag 12 en zaterdag 13 april wordt geflyerd bij winkelcentrum Winkelhof en op de Baanderij. Zodat over een paar dagen een heel groot gedeelte van Leiderdorp begrijpt waarom het zo belangrijk is om de geleidelijnen vrij te houden.

Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225596&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=leiderdorpsweekblad.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=235" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225594&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=leiderdorpsweekblad.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=235" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>