Jelle Hilhorst waagt een schot op de basket.
Jelle Hilhorst waagt een schot op de basket. Foto: Ramon van Winkel

BVL MU22 trekt aan het langste eind

Sport

BVL MU22 moest dit weekend heel diep gaan in de thuiswedstrijd tegen Zoebas. In de laatste minuten wisten de Leiderdorpse basketballers het verschil te maken en de wedstrijd winnend af te sluiten. Hierdoor blijft BVL koploper in de competitie.

BVL begon 'labbekakkerig' terwijl Zoebas geweldig uit de startblokken vloog in de eerste periode en brutaal een 0-6 voorsprong nam. Door wat omzettingen in het team, werd de thuisploeg weer wakker en kwam, door een ongrijpbare Bo Tdlohreg, weer snel terug in de wedstrijd en finishte zelfs met een mooie 16-10 periodestand. Geen vuiltje aan de lucht, leek het ....

In de tweede periode ging er veel mis bij BVL. Het leek wel of het grote aantal spelers (dit keer 12 man!) en dus wissels het samenspel onderling flink verstoorde. Veel passes werden niet begrepen of gewoonweg niet gevangen. Daarnaast hadden de ervaren spelers, die de ploeg in moeilijke periodes erdoor heen sleept, hun handen vol aan het verdedigen van de snelle, behendige spelers uit Zoetermeer, zodat er weinig extra energie was om zich met de aanvalsopbouw te bemoeien. De voorsprong verdween als sneeuw voor de zon en bij rust had BVL nog slechts 1 punt voorsprong: 25 – 24.

Meestal is een peptalk van de coaches voldoende om ervoor te zorgen dat BVL goed aan de derde periode begint en – inderdaad – de eerste minuten waren voor BVL. BVL liep weer weg van Zoebas tot een marge van 10 punten verschil en de coaches begonnen de spelers weer door te wisselen. Maar het was lastig om de tegenstander op afstand te houden. Veel BVL spelers hadden het verdedigend moeilijk tegen de Zoetermeerders, die met zijn zevenen het conditioneel goed wisten vol te houden. Deze periode eindigde in 47 – 40, maar de wedstrijd was nog zeker niet gewonnen door BVL.

De laatste periode bracht de spanning helemaal terug toen Zoebas nog eens extra aanzette en langszij kwam en zelfs een 51 – 52 voorsprong nam. De coaches van BVL grepen weer in en gingen nu met een kleine rotatie spelen, de wedstrijd moest gewonnen worden. BVL kwam met een driepunter weer op voorsprong, maar Zoebas wist gelijk te scoren: 54 – 54. De laatste 2 minuten waren niet goed, maar stond wel bol van de spanning. BVL trok uiteindelijk aan het langste eind met dank aan center Jelle Hillhorst - de rookie van BVL MU22 – die twee hele belangrijke scores in deze periode voor zijn rekening nam. De wedstrijd eindigde 62 – 57. Een zwaar bevochten zege voor BVL dat zeker niet op zijn best speelde.

Volgende week volgt de belangrijkste wedstrijd van het seizoen; dan speelt BVL tegen Eem '78 in Eemnes en ook deze wedstrijd moet gewonnen worden om het kampioenschap te kunnen pakken.

Tekst: Ramon van Winkel