Bestuursleden Jeanine van Jaarsveld en Albert Verkuyl van buurtverenigingen Op Dreef met een aantal buurtkinderen op het nieuwe speelhuisje. | Foto: J.P. Kranenburg
Bestuursleden Jeanine van Jaarsveld en Albert Verkuyl van buurtverenigingen Op Dreef met een aantal buurtkinderen op het nieuwe speelhuisje. | Foto: J.P. Kranenburg Foto: Johan Kranenburg

Nieuwe speeltoestellen voor geadopteerde speelplaats Op Dreef

Algemeen

De speelplaats annex moestuin van de Leiderdorpse buurtvereniging Op Dreef wordt steeds mooier. Deze week is het oude speelhuisje vervangen door een prachtig nieuw exemplaar. Bovendien zijn er twee schommels geplaatst. Allemaal uitgevoerd in duurzaam hout.

Door: Corrie van der Laan

De nieuwe aanwinsten konden gefinancierd worden dankzij een flinke bijdrage van het Verrijk je Buurt-project van Fonds 1818, vertelt Jeanine van Jaarsveld. Zij is secretaris van de pas vijftien maanden oude maar zeer actieve buurtvereniging. De oprichting van de vereniging had alles te maken met het ruim vijf jaar geleden vastgestelde speelruimteplan van de gemeente. Dat plan houdt in dat een aantal van de speeltuintjes in Leiderdorp opgewaardeerd wordt, terwijl een aantal andere omgevormd wordt tot 'informele speelplek', een speelplaats zonder speeltoestellen. Het verrommelde speelplaatsje tussen de Reviusdreef en de Luykendreef stond op de nominatie zo'n informele speelplek te worden. "Wij wilden graag een leuke speeltuin voor de vele kinderen in de buurt behouden en hebben toen met een aantal buren de buurtvereniging opgericht om de speelplaats te kunnen adopteren", vertelt Van Jaarsveld.

De officiële adoptie vond plaats in februari 2018 en de omwonenden zijn meteen flink aan de slag gegaan. Inmiddels zijn vier moestuinbakken gebouwd en is een aantal fruitbomen geplant. Voor tuingereedschap is een keurig schuurtje neergezet. Het speeltuingedeelte was al voorzien van een nieuwe laag houtsnippers en heeft nu dus ook nieuwe speeltoestellen.

Maar het is nog niet klaar. Aanstaande zaterdag moet de vierde moestuinbak, die 16 maart tijdens NLdoet-dag gebouwd is, gevuld worden met grind en tuinaarde. "Wie mee wil helpen kruien, is welkom vanaf 10.00 uur", doet Van Jaarsveld meteen een oproep.

De nieuwe moestuinbak (links op de foto) moet zaterdag gevuld worden met grind en tuinaarde. Hulp is welkom vanaf 10.00 uur.

Uit de krant