Gemeenten in de regio, Omgevingsdienst West-Holland en schoolbesturen met meer dan 130 schoollocaties gaven gisteren het startsein voor de Schooldakrevolutie Holland Rijnland.Iets rechts van het midden staat de Leiderdorpse wethouder van duurzaamheid Willem Joosten (met oranje stropdas). | Foto: PR
Gemeenten in de regio, Omgevingsdienst West-Holland en schoolbesturen met meer dan 130 schoollocaties gaven gisteren het startsein voor de Schooldakrevolutie Holland Rijnland.Iets rechts van het midden staat de Leiderdorpse wethouder van duurzaamheid Willem Joosten (met oranje stropdas). | Foto: PR Foto: PR

Op naar zonnepanelen op alle geschikte schooldaken

Algemeen

De regio Holland Rijnland heeft 266 scholen, waarvan er 180 geschikt lijken voor het plaatsen van zonnepanelen. Schoolbesturen die samen meer dan 130 schoollocaties vertegenwoordigen zijn bereid te kijken hoe zij kunnen verduurzamen. Samen met de gemeenten in de regio Holland Rijnland, Omgevingsdienst West-Holland en Stichting Schooldakrevolutie hebben zij hiertoe gisteren de intentieverklaring ondertekend.

Doel is alle geschikte schooldaken binnen de regio te voorzien van zonnepanelen, scholen zicht te geven op energiebesparing en de kinderen te laten leren op en over duurzame energie.

Schoolbesturen worden in dit proces begeleid, bijvoorbeeld door de school te koppelen aan een schooldakcoach, een financieringsfonds en de mogelijkheid tot een educatieprogramma voor kinderen. Verschillende gemeenten in de regio bieden scholen ook een uitgebreide energiescan met monitoring aan en/of hebben een duurzaamheidsfonds, waar scholen gebruik van kunnen maken.

Om de scholen een indicatie te geven van de geschikte schooldaken en de investering die nodig is om zonnepanelen te plaatsen is er bij de ondertekening van de intentieverklaring ook een schooldakkaart gelanceerd. De school- en gemeentebesturen zetten gisteren hun handtekening op een lichtgevend Solar schoolhuisje en plaatsten deze vervolgens op een kaart de locatie van hun schoolbestuur of gemeente. Nadat alle huisjes er stonden, ging het licht in de zaal uit en lichtten de huisjes op. Zo werd de impact van de Schooldakrevolutie in de regio zichtbaar.

Alle PO en VO scholen binnen de regio kunnen zich via de website schooldakrevolutie.nl aanmelden om deel te nemen aan de Schooldakrevolutie Holland Rijnland.

Uit de krant