Leenrolstoelen voorzien duidelijk in behoefte | Leiderdorps Weekblad
Logo leiderdorpsweekblad.nl
V.l.n.r. wethouder Angelique Beekhuizen, Marten Brederode namens de winkeliers, Mariëlle en Annelies Hoedt, Rik Jansen van Wereldhave. Mariette Meulman en Kim de Munnik van Wereldhave.
V.l.n.r. wethouder Angelique Beekhuizen, Marten Brederode namens de winkeliers, Mariëlle en Annelies Hoedt, Rik Jansen van Wereldhave. Mariette Meulman en Kim de Munnik van Wereldhave. (Foto: J.P. Kranenburg)
Maatschappelijk

Leenrolstoelen voorzien duidelijk in behoefte

Ze staan er al een paar weken en worden goed gebruikt. "Ik ga af en toe kijken en regelmatig zijn ze allebei weg", vertelt Annelies Hoedt. Zij heeft afgelopen najaar samen met Mariette Meulman hemel en aarde bewogen om leenrolstoelen in Winkelhof te krijgen. Dat is gelukt, en het is nu al duidelijk dat de twee simpele blauwe rolstoelen voorzien in een behoefte.

Dinsdagochtend was er een kleine bijeenkomst bij de lift in de parkeergarage van het Leiderdorpse winkelcentrum waar de standplaats voor de rolstoelen is. Middelpunt was Mariëlle Hoedt. Zij is immers degene voor wie haar zus Annelies en vriendin Mariette de actie in gang hadden gezet. Mariette memoreerde nog even de aanleiding: Mariëlle woont in Leythenrode en elke week ging haar zus haar, met rolstoel, ophalen voor een rondje Winkelhof. Maar na een rugoperatie kon Annelies de rolstoel niet meer in en uit de auto tillen. Waarmee aan de winkeluitjes een eind kwam. Annelies en Mariette bedachten toen hoe mooi zou het zijn als in Winkelhof een paar leenrolstoelen voor het grijpen stonden. Ze zetten hun idee op social media en kregen enorm veel bijval en ook herkenning. "Mariëlle staat feitelijk voor een hele doelgroep met een ander verhaal maar dezelfde problematiek die noodgedwongen thuis zit en het winkelcentrum niet kan bezoeken", aldus Meulman.

Vanuit Wereldhave, de eigenaar van Winkelhof, bleef het aanvankelijk "oorverdovend stil". Maar de initiatiefneemsters gaven niet op. Eind november legde Mariette het idee voor aan de gemeenteraad en er werden gesprekken gevoerd met allerlei partijen die zouden kunnen helpen het project van de grond te krijgen. De Rabobank, Activiteitencentrum Gading, Incluzio en de winkeliers van Winkelhof zegden hun steun toe. "Toen werd het idee voor de leenrolstoelen iets van iedereen, en dus ook van Wereldhave." Toen de Winkelhof eigenaren in de laatste week van 2018 eenmaal aan boord stapten, ging het snel. Wereldhave zorgde voor een uitleenplek vlakbij de invalideparkeerplaatsen en financierde de eerste twee rolstoelen.

De zusjes Hoedt zijn er dolblij mee. Maar natuurlijk blijven er wensen over. Zo heeft Mariëlle moeite uit de rolstoel te komen omdat de voetenplank niet weggeklapt kan worden. Iets om mee te nemen als er nog meer rolstoelen worden aangeschaft. En naar Winkelhof gaan is leuk, maar het zou nog veel leuker zijn als Leiderdorpse initiatief over winkelcentra in het hele land wordt uitgerold. "Waar we naar toe moeten is dat je overal zo'n rolstoel eenvoudig online kan reserveren", aldus Mariette, die concludeerde: "Er is nog veel werk aan de winkel".

Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225596&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=leiderdorpsweekblad.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=235" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225594&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=leiderdorpsweekblad.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=235" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>