De VOC-schepen en hun porseleinen schatten | Leiderdorps Weekblad
Logo leiderdorpsweekblad.nl
Kijkdag pij het porselein uit de 'Geldermalsen'. Foto: Bart Molendijk / Anefo
Kijkdag pij het porselein uit de 'Geldermalsen'. Foto: Bart Molendijk / Anefo (Foto: Bart Molendijk / Anefo)

De VOC-schepen en hun porseleinen schatten

Het Vrouwen Netwerk Zijlkwartier aan de v.d. Marckstraat 19 organiseert op dinsdagmorgen 5 maart om 10.00 uur een lezing over de VOC.

Historicus en archivaris Peter Diebels begon in 1983 als student geschiedenis met een onderzoek naar vergane schepen van de Verenigde Oost-Indische Compagnie, kortweg "De VOC". Bron vormde het rijke archief van de VOC in het Nationaal archief in Den Haag. De originele, papieren documenten en kaarten leverden zoveel informatie op, dat commercieel berger, Michael Hatcher uit Singapore, de gok waagde om tijd en geld te investeren in het vinden van één of meer schepen. Uiteindelijk vond hij drie rijk beladen wrakken in de wateren van Maleisië en Indonesië. Eén ervan is de Geldermalsen, die in 1752 verging en in 1985 werd gevonden De inhoud van het schip, goudstaven en duizenden stuks porselein, werd door Hatcher in 1986 bij Christies in Amsterdam geveild en bracht toen 40 miljoen gulden op. Peter vertelt ons over zijn onderzoek, het verhaal van de Geldermalsen en de zoektocht van Hatcher, maar zal vooral veel foto's laten zien van de kostbare lading.

Vrouwennetwerk
Vrouwennetwerk Zijlkwartier Leiderdorp, onderdeel van Buurtvereniging Zijlkwartier, organiseert per jaar negen lezingen en eens per jaar een dagtocht. Op diverse reguliere lezingochtenden in de zomermaanden wordt vaak iets extra's voor de leden georganiseerd. U kunt lid worden van het Vrouwennetwerk als u lid bent of wordt van buurtvereniging Zijlkwartier. Totaal kost het lidmaatschap € 21,00 per jaar (€ 6,00 voor het Zijlkwartier en € 15,00 voor het Vrouwennetwerk). Voor meer informatie/aanmelden kunt u contact opnemen met Agatha Kwant, per e-mail akwalub@casema.nl. Leden van het Vrouwennetwerk hebben gratis toegang, niet leden betalen € 3,00 per ochtend. Koffie en thee is voor eigen rekening.

Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225596&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=leiderdorpsweekblad.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=235" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225594&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=leiderdorpsweekblad.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=235" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>