Het huidig onderkomen van de bibliotheek, evenals die van het museum, verdwijnt in de nieuwe opzet. | Foto: Nelleke Thissen
Het huidig onderkomen van de bibliotheek, evenals die van het museum, verdwijnt in de nieuwe opzet. | Foto: Nelleke Thissen

Licht op groen voor verbouwing Sterrentuin

Algemeen

De Leiderdorpse politiek oordeelt positief over het vernieuwde verbouwingsplan voor De Sterrentuin. Dat bleek tijdens het vorige week gehouden Politiek Forum. Ook groen licht kreeg het schrappen van de renovatie van het oude gemeentewerfkantoor. Daar zouden Toverlei en het Leiderdorps museum naartoe gaan. Wel moet er voor hen een acceptabel alternatief komen, maar ook voor de bibliotheek tijdens de verbouwing.

door Nelleke Thissen

"De Sterrentuin staat weer eens op de agenda", zo merkte raadslid Bart Hoenen (VVD) op bij aanvang van de bespreking over het nieuwe verbouwingsplan. Hij doelde op het tien jaar lange dispuut over dit gebouw aan de Van Diepeningenlaan. Sinds de ingebruikname voldoet het niet aan de verwachtingen. "Ik hoop dat nu een flinke stap wordt gezet op weg naar de realisatie van het eindproduct", zei Hoenen. Dat is een 'Centrum voor ondersteuning, welzijn en kennis, cultuur en educatie' waarin Incluzio, Jeugd- en Gezinsteam (JGT) en Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) zitten samen met enkele andere organisaties. Onduidelijk is waar Toverlei en het Leiderdorps Museum naartoe moeten. Hun huidig onderkomen in De Sterrentuin verdwijnt in de nieuwe opzet. Maar hun beoogde toekomstige lokatie in het oude gemeentewerfkantoor is wegens te hoge renovatiekosten eveneens van het toneel verdwenen. Daarover en over het lot van de bibliotheek tijdens de verbouwing maakten de raadsleden zich zorgen, zo bleek.

Bibliotheek
De bibliotheek krijgt straks opnieuw een plek in De Sterrentuin. Echter tijdens de verbouwing moet een alternatieve locatie beschikbaar zijn. Wethouder Willem Joosten (VVD) denkt aan een aantal oplossingen zoals een bibliotheekbus, bieb-op-lokatie of een tijdelijke sluiting. Maar deze laatste optie kreeg geen bijval van de raadsleden. Dan raak je de lezers kwijt, zo vrezen ze. Kamla Balak (LPL) lanceerde het idee om de bibliotheek tijdelijk in het voormalige kerkgebouw De Menswording onder te brengen. "In ieder geval moeten we ons maximaal inzetten om de bibliotheek tijdens de verbouwing open te houden", verwoordde Geert Schipaanbord (CU-SGP) de heersende mening. Geopperd werd om de planontwikkelaar te vragen iets te regelen in De Sterrentuin. Wellicht kan hij daar ook voor het Leiderdorps Museum nog een plekje creëren, zo hoopte Joyce van Reijn (PvdA).

Overleg
Om hun zorgen weg te nemen liet wethouder Joosten de raadsleden weten dat hij in goed overleg met bibliotheek, Toverlei en museum op zoek is naar passende oplossingen. "Er zijn genoeg mogelijkheden zonder veel extra kosten", verzekerde hij. Joosten verwacht in maart meer duidelijkheid te kunnen geven. Voor D66'er Rob Visser vertoonde het verbouwingsplan ondanks de toezeggingen van de wethouder nog te veel open eindjes om er in maart al een oordeel over te kunnen vellen. De overige partijen deelden die mening niet en willen dan wel een besluit over het nieuwe verbouwingsplan nemen. De Sterrentuin staat op 4 maart weer op de raadsagenda.

Uit de krant