Afbeelding

Dubbele opening voor Nieuw licht op Leithon

Algemeen

Op zaterdag 2 maart wordt de tentoonstelling "Nieuw Licht op Leithon" officieel geopend door wethouder van cultuur Daan Binnendijk. Deze officiële opening voor genodigden, vindt plaats in de Sterrentuin, van Diepeningenlaan 110d.

Tijdens deze bijeenkomst zal Dr. Menno Dijkstra, verantwoordelijk voor de opgravingen in 2013, een lezing houden over "het raadsel van de drie Leithons". Daarna wordt aan burgemeester Driessen van Leiderdorp het eerste exemplaar van het boek "Nieuw licht op Leithon", geschreven door Dr. Menno Dijkstra, overhandigd. De opening wordt muzikaal opgeluisterd door de middeleeuwse muziekgroep Anderfolk.

Publieksopening
Op zondag 3 maart wordt de tentoonstelling om 14.00 uur voor het publiek feestelijk geopend door Alcuinus, een geleerde en geestelijke aan het hof van Karel de Grote, die vanuit Engeland de gebieden rond de Rijn bezocht. Gedurende de middag speelt Anderfolk een groot aantal middeleeuwse muziekstukken. Om 16.00 uur sluit het museum zijn deuren.

Spectaculaire resultaten
Deze tentoonstelling laat u de spectaculaire resultaten van archeologische opgravingen zien die in 2013 onder leiding van het archeologisch team van de Universiteit van Amsterdam aan de Hoogmadenseweg in Leiderdorp plaatsvonden, waarbij een vroegmiddeleeuwse nederzetting is blootgelegd, genaamd Leithon. Archeologen hebben daar, geholpen door studenten en Leiderdorpse vrijwilligers in de loop van 6 maanden meer dan 200.000 artefacten opgegraven.
De tentoonstelling "Nieuw Licht op Leithon" belicht het ontstaan van het vroegmiddeleeuwse Leiderdorp en laat tevens zien hoe de bewoners van Leithon daar van de 6e tot in de 9e eeuw na Chr. woonden. Wie waren de bewoners van Leithon? Hoe zagen zij eruit en hoe kleedden zij zich? Hoe zag het landschap er 1300 jaar geleden uit? Hoe zagen hun woningen in deze nederzetting eruit? Wat verbouwden en aten zij? Waarvan leefden zij? Wat geloofden zij? Wat betekende de komst van het Christendom en kerstening? En tot slot: welke factoren waren verantwoordelijk voor het plotselinge einde van Leithon? Op deze en andere vragen geeft de tentoonstelling een antwoord. De tentoonstelling duurt van zondag 3 maart tot en met zaterdag 16 november.

Uit de krant