Veel belangstelling op Bewonersbijeenkomst Zijlkwartier over energietransitie | foto Nelleke Thissen.
Veel belangstelling op Bewonersbijeenkomst Zijlkwartier over energietransitie | foto Nelleke Thissen.

Drukke bijeenkomst energietransitie Zijlkwartier

Algemeen

Dat de komende energietransitie bij menigeen leeft bleek onder meer vorige week op een bijeenkomst voor bewoners van het Zijlkwartier, Ouderzorg, Schansen en Driegatenbrug.

Deze was 11 februari georganiseerd door een aantal energieambassadeurs. Ruim honderd geïnteresseerde bewoners togen naar de Prins Willem-Alexanderschool om zich te laten informeren over energiebesparing en duurzame energie. "De belangstelling is enorm. Er zijn veel meer aanwezigen dan het aantal aanmeldingen", constateerde William van Goozen, één van de energieambassadeurs. Raoul Santibañez van het Duurzaam Bouwloket zette helder uiteen wat er op het gebied van energiereductie komen gaat en welke maatregelen bewoners zelf kunnen nemen. In Nederland moeten in 2050 alle woningen aardgasvrij zijn. Dat zijn er in Leiderdorp 400 per jaar. Mensen kunnen echter nu al energiebesparende maatregelen nemen zoals isoleren en energiezuinige lampen en apparaten gebruiken, zo hield Santibañez de bezoekers voor. Dat scheelt in de portemonnee, gezien de huidige stijgende energiekosten. Ventileren voor een gezond klimaat in huis is stap twee, gevolgd door stap drie het aanbrengen van zonnepanelen. Stap vier tenslotte is duurzame warmteopwekking. Nog volstrekt onbekend is hoe en door wie de kosten betaald moeten worden.

De gemeente Leiderdorp wil op weg naar 2050 de CO2-uitstoot in 2025 met 30% reduceren. Ze wil dit bereiken met de hulp van de lokale EnergieAmbassadeurs, die geregeld in de Leiderdorpse wijken informatiebijeenkomsten houden. Bewoners kunnen er de nodige vragen stellen. Daarvoor kan men ook terecht bij het Duurzaam Bouwloket. Dat geeft in deze regio informatie over duurzaam (ver)bouwen, energiebesparing en –opwekking en financieringsmogelijkheden. Meer informatie op www.goedleiderdorp.nl en www.duurzaambouwloket.nl.

Uit de krant