Leiderdorper Glasbeek wethouder in Oegstgeest

Algemeen

Peter Glasbeek (burgerraadslid PvdA) verlaat de Leiderdorpse politiek. Hij wordt wethouder in Oegstgeest. Progressief Oegstgeest (PrO) draagt hem voor als opvolger van de onlangs opgestapte Huri Sahin. In onze fractie laat hij een leegte achter, zo meldt PvdA'er McDaniel.

door Nelleke Thissen

De vacature in het Oegstgeester college van B&W is vorige maand ontstaan door het vertrek van Huri Sahin. Zij nam plotseling ontslag vanwege onenigheid met haar partij over het percentage te realiseren sociale woningen. Progressief Oegstgeest (samenwerking PvdA en GroenLinks) moest op zoek naar een opvolger met brede bestuurlijke ervaring die zich snel kan inwerken. Leiderdorper Glasbeek zegt blij te zijn uit alle kandidaten te zijn geselecteerd. Ook kreeg hij voldoende vertrouwen van de fractievoorzitter en wethouders van coalitiepartners VVD en CDA. "Ik zie er naar uit aan deze klus te beginnen. Het wethouderschap in Oegstgeest is een mooie uitdaging".
Volgens PrO-fractievoorzitter Melanie van Driel vormt het meningsverschil waardoor zijn voorganger opstapte geen obstakel voor de nieuwe wethouder. "In het dossier sociale woningbouw hebben we inmiddels een aantal stappen gezet. Er moeten nog de nodige afspraken worden gemaakt. Maar met Glasbeek als wethouder hebben we vertrouwen in een goede voortgang. We weten dat hij zich snel kan inwerken".

Ervaren
Glasbeek was in Leiderdorp wethouder in de periode 2005 tot 2010. Hij moest stoppen omdat de PvdA in 2010 buiten het college viel. In het Friese Harlingen kon hij in 2011 opnieuw aantreden als wethouder. Hij bleef daar tot de verkiezingen in 2014. Vervolgens vervulde hij in Leiderdorp een aantal jaren het voorzitterschap van de lokale PvdA om in september 2018 als burgerraadslid weer de plaatselijke politieke arena te betreden.
Fractievoorzitter Olaf McDaniel vindt het jammer een ervaren fractiegenoot kwijt te raken. "Hij laat zeker een leegte achter. Maar het is voor Glasbeek heel leuk om wethouder in Oegstgeest te worden". Hij heeft, aldus McDaniel, voldoende ervaring om die taak op zich te nemen. "Bovendien zal hij in zijn nieuwe functie een goede bijdrage leveren aan de bestuurskracht in de regio", voegt hij eraan toe. Glasbeek wordt op 28 maart officieel voorgedragen aan de gemeenteraad van Oegstgeest.

Nog niet bekend is wie zijn opvolger als burgerraadslid wordt.

Uit de krant