Tachtig jaar paraat en behulpzaam | Leiderdorps Weekblad
Logo leiderdorpsweekblad.nl
v.l.n.r. John van der Holst, EHBO-voorzitter Divera Kapteijn, en burgemeester Laila Driessen. | Foto: Miep Vroonhof
v.l.n.r. John van der Holst, EHBO-voorzitter Divera Kapteijn, en burgemeester Laila Driessen. | Foto: Miep Vroonhof (Foto: )

Tachtig jaar paraat en behulpzaam

Met een feestelijke receptie in de brandweerkazerne aan de Simon Smitweg vierde de EHBO-vereniging haar 80-jarig jubileum.

Door Miep Vroon

Tachtig jaar jong is het doel waarvoor de Vereniging Eerste Hulp Bij Ongelukken afdeling Leiderdorp-Zoeterwoude (Hooge-Rijndijk) in 1939 werd opgericht, onveranderd. "Een goede motivatie", aldus voorzitter Divera Kapteijn die naast vele ervaren EHBO-ers en nieuwe leden, ook de burgemeester Laila Driessen begroette: "Ons doel blijft het verlenen van eerste hulp bij ongelukken en het bevorderen van de daartoe vereiste kennis." De vereniging heeft bloeiende tijden gehad, waarin zij ook veel regionale EHBO-wedstrijden heeft gewonnen, getuige de vele bekers in de prijzenkast. Ook is er in de loop der tijden veel veranderd bij het geven van eerste hulp bij een ongeluk, denk maar aan de komst van de AED's. "Het belang van het (door)geven en de kennis van eerste hulp blijft een noodzaak. Het kan het verschil van 'leven of dood' maken!" Oud-voorzitter John van der Holst kreeg ter gelegenheid van het jubileum de erespeld van 40-jarig lidmaatschap van de Koninklijke EHBO vereniging Nederland opgespeld door burgemeester Driessen. Van der Holst heeft zijn eerste hulp diploma en het diploma eerste hulp aan kinderen (wat toen nog een aparte aantekening was) behaald op 9 februari 1979. Hij is veertig jaar trouw lid geweest, lange tijd voorzitter en zelfs een periode het enige bestuurslid. De vereniging is hem veel dank verschuldigd. "Bij velen bekend als houder van het eigen assurantiekantoor aan de Oranjegalerij, actief lid van de vrijwillige brandweer en man van de EHBO bent U een voorbeeld van de bereidheid zich actief in te zetten voor de samenleving." Verrast en naar de receptie gekomen om met de EHBO`ers terug te kijken op zijn tijd bij de vereniging dankte van der Holst zijn vele vrienden waarmee hij in loop van de jaren is opgetrokken. Op een filmpje uit het privé archief meegenomen was een grote oefening te zien, bij een toen nog in aanbouw zijn de flat langs het Engelendaal.

Mist
Onuitwisbaar in het geheugen van hem en vele hulpverleners van toen is het afschuwelijke mistongeluk op de A4 op 11 april 1984. Er vielen 6 doden en 15 zwaar gewonden. Ongelofelijk: 550 auto`s raakten total loss, De spoedeisende hulpposten van ziekenhuizen in wijde omgeving stroomden vol, allereerst natuurlijk die van het nabij gelegen Elisabeth ziekenhuis (nu het Alrijne) in Leiderdorp. Een bittere noodzaak diende zich aan, ook tot versterking van andere hulpdiensten. De EHBO Leiderdorp kreeg eindelijk zijn eigen hulpverleningsvoertuig en typerend voor de tijd: meer portofoons. Mevrouw van der Vlies (kaderlid) van de landelijke EHBO en vele jaren actief in Leiderdorp waar zij de basiscursus verzorgde op diverse locaties, besloot haar terugblik in de tijd met een lied van Herman Finkers: "EBHO het is me lust en mijn leven, Enig in zijn soort. Op naar het 90-jarig bestaan."

Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225596&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=leiderdorpsweekblad.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=235" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225594&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=leiderdorpsweekblad.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=235" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>